Published On: mie, nov. 2nd, 2016

E oficial / Romanii isi pot cumpara vechime in munca

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite ''cumpararea'' de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Proiectul a fost adoptat in septembrie de Camera Deputatilor si prevede ca ''persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia''.

Astfel, persoanele care mai au nevoie de maximum cinci ani de vechime in munca vor putea plati intr-o singura rata sau in mai multe contributia la pensii. Persoanele respective trebuie sa incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a initiativei legislative.

"Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunara de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarâre a Guvernului. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzatoare a de cinci ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar valoarea câstigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data. Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data", prevede proiectul de lege.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>