Published On: lun, oct. 17th, 2016

Injuratul ne face bine la sanatate! Iata 5 motive!

Este frumos sa injuri? Cu siguranta ca nu, insa specialistii sunt de parere ca injuratul poate fi cu adevarat pozitiv si sanatos din punct de vedere psihologic. Aceasta reactie ne poate ajuta in multe feluri: sa ne simțim mai puternici, la reducerea durerii, sa exprimam mai usor o emotie si, paradoxal, chiar poate lega prietenii.

Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma ca exact ca in zicala "Fuga e rușinoasa, dar e sanatoasa", tot așa „Injuratul nu-i subtil, dar pentru sanatate e util", iar rezultatele pot fi foarte vindecatoare. O injuratura poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva decat daca ar spune "m-a suparat". De multe ori, mai degraba aflam cu adevarat ce se afla in adancul sufletului unei persoane suferinde atunci cand ii scapa cate o injuratura, decat atunci cand se exprima elegant și folosind cuvinte alese. Injuratura este feedback automat, foarte natural și onest, crede specialistul.

"Cand oamenii incearca sa ascunda ceva dureros sau neplacut, care poate a fost ingropat in adancul lor acolo toata viata, aceștia pot fi stimulati prin intrebari care i-ar putea deranja un pic. Acest „deranj" are ca scop scoaterea la suprafața a emoțiilor suprimate, emoții care se afla de fapt la baza conflictului interior. Nu ii fortam sa raspunda la provocarile noastre, insa injuratura poate veni ca o reactie normala la emotia pe care o simte in acel moment fata de trauma. Intr-adevar, poate nu este frumos sa injuram, mai ales in public, insa atunci cand ne dorim sa eliberam emotiile negative pe care le-am inmagazinat, este foarte sanatos sa ne mai scape cate una. Aceasta este desigur o soluție de moment și nu ia locul unei ședințe cu un profesionist," declara Eugen Popa.

 La nivel international s-au facut mai multe cercetari si studii, iar specialistii au identificat cel putin cinci beneficii ale injuratului:

Injuratul te face mai puternic!

Fara sa realizam acest lucru, insa se pare ca injuratul este un fel de mecanism de adaptare, atunci cand il folosim cu moderatie. "De regula, injuram pentru ca avem o reactie la un sentiment deranjant și ne folosim de injuratura pentru a ne descarca nervos. Unii oamenii se descarca de aceasta tensiune interioara prin mancat excesiv compulsiv, prin alcool sau fumat, iar alții o fac injurand. Iar cand aceasta presiune se elibereaza, pentru moment recapatam o stare de armonie interioara și chiar de forța", afirma Eugen Popa.

Injuram ca sa reducem durerea fizica sau emotionala

"De cate ori nu am injurat atunci cand ne-am lovit de marginea patului? De nenumarate ori! Se pare ca, prin injuratura, durerea noastra care se concentreaza intr-un punct, se disperseaza. Chiar si un experiment realizat de unul dintre cei mai cunoscuti doctor in psihologia injuratului, Richard Stephens, a aratat ca oamenii sunt capabili sa-si scufunde mainile in apa cu gheata pentru mai mult timp, daca repeta injuraturi. Pentru unii, injuratul este o reactie fireasca atunci cand experimenteaza durerea fizica si / sau emotionala, iar altii folosesc alte metode sau chiar aleg sa o inhibe", explica Eugen Popa.

Injuratura altuia ne poate aduce o revelatie!

Exista momente cand monotonia a pus stapanire pe toata viata noastra, iar o simpla injuratura venita la momentul potrivit din partea unui strain, ne poate oferi o tresarire de exaltare sau chiar o revelatie. "Injuratul este asociat de experti cu activarea unei zone din creier numita amigdala, care controleaza si monitorizeaza aceasta reactie de "lupta sau fugi". Atunci cand injuram, se pare ca amigdala activeaza reactia de lupta, iar sangele circula mai repede prin corpul nostru si durerea este mai putin resimtita. Atunci mintea noastra este mai limpede si suntem mult mai predispusi la revelatii sau idei excelente", declara Eugen Popa.

Injuratura este persuasiva!

Atunci cand comunicam uniform, fara pasiune, puterea noastra de convingere este foarte slaba. Ca sa devenim mai convingatori trebuie sa devenim pasionali, iar injuratura reprezinta acel "hocus-pocus" in argumentatia noastra. "Este o metoda neconventionala, chiar nerecomandata de multi, insa e demonstrat stiintific ca injuratura poate fi un condiment indispensabil atunci cand vrem sa convingem pe cineva. Chiar daca la nivel constient, publicul poate dezaproba gestul tau neortodox, la nivel subconstient acesta iti va acorda puncte bonus la capitole precum sinceritate si pasiune. In plus, condimentand astfel prezentarea ta, arata un nivel de incredere și siguranța de sine foarte mari ceea ce reprezinta un mesaj foarte puternic trimis audienței. Un speech condimentat cu o mica injuratura poate sa ajunga mai repede la sufletul publicului decat o argumentatie ultra elaborata, asta deoarece injuratura exprima o emotie mai puternica decat credem noi", crede Eugen Popa.

Injurarile sociale… sau cum sa ne facem prieteni injurand!

Paradoxal, injuratura nu are legatura intotdeauna cu nervii, cu frustrarea, ci exista si injuraturi care pot fi semne de fericire. Este vorba despre acele "injuraturi sociale" care pot conecta prietenii sau, de ce nu, iti pot aduce prieteni noi. "Aceste injuraturi sociale apar de multe ori cand oamenii sunt relaxati si fericiti sau cand sunt suparati pe echipa lor favorita ca a pierdut. In ultimul caz, injuratura nu este un semn de "dusmanie" fata de echipa iubita, ci este o forma prin care suporterii isi pot arata solidaritatea fata de ea", conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>