Published On: joi, oct. 13th, 2016

Angajatii ANAF ameninta cu greva

Functionarii publici din cadrul unitatilor subordonate ANAF, afiliati la SNFP, isi exprima indignarea fata Guvernul Ciolos care permite aplicarea discretionara a legilor pe care insusi acesta le-a promovat.

Astfel, OUG nr. 43/2016, privind salarizarea bugetarilor in anul 2016, care a avut drept scop echivalarea salariilor pentru inlaturarea discriminarilor, nu se aplica directiilor subordonate ANAF pentru a doua luna consecutiv, cu toate ca, sunt indeplinite cumulativ, cele trei conditii impuse de lege: se afla subordonate aceleeasi ordonator de credite, au aceleasi activitati, functii si atributii si au acelasi nivel de subordonare din punct de vedere financiar.

Aceasta realitate este completata cu :

– lipsa protectiei juridice a functionarilor publici cu atributii de control si executare in aplicarea legislatiei fiscale;

– ingradirea dreptului de a promova a mamelor care revin din concediul de cresterea si ingrijirea copilului, prin nerecunoasterea acestei perioade ca vechime in munca si specialitate, desi legea recunoase acest drept;

– intârzierile, nejustificat de mari, in decontarea cheltuielilor facute de functionarii fiscului cu ocazia deplasarilor in interesul institutiei, tehnica de calcul rudimentara, dotarile minime precum si spatiile insalubre in care angajatii fiscului isi desfasoara activitatea.

Motivele prezentate mai sus au creat o stare de tensiune in rândurile angajatilor fiscului, necontrolata in acest moment de organizatiile sindicale, care pot genera proteste spontane similare celor din 2010.

Daca, pentru aspectele legate de conditiile de munca raspunderea este fara echivoc a conducerii ANAF, neaplicarea actelor normative in vigoare privind drepturile salariale si neaprobarea protectiei juridice functionarilor publici cu atributii de control si executare, poate fi interpretata ca o intelegere tacita intre Prim-ministru Dacian Ciolos, presedintele ANAF – Dragos Doros si de ce nu, componente interesate ale mediului de afaceri, pentru a mentine aceasta institutie intr-o stare de ineficienta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>