Published On: mie, sept. 7th, 2016

Lovitura grea pentru angajati / Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta CAS si CASS vor fi majorate

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal contributiile de asigurari sociale(CAS) ale angajatului vor fi fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%

In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5% si 5,5%. Povara taxarii se va dubla in cazul lor, scrie profit.ro.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%.

In aceste conditii contributiile urmeaza sa fie suportate aproape integral de angajat. Pentru a nu avea un efect major asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut. Totusi, atata timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.

In momentul de fata, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator, astfel:

Angajatul datoreaza 10,5% – CAS, 5,5% – CASS, 0,5% – somaj

Angajatorul datoreaza 15,8% – CAS in conditii normale de munca (se adauga  5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% – CASS, 0,5% – somaj.

Prin proiect, contributiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% – CAS, 8,9% – CASS

Angajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca – CAS, 0,8% – somaj.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>