Published On: mie, iul. 6th, 2016

AMBASADORUL SUA, PERSONA NON-GRATA – Fostul premier Adrian Nastase acuza, intr-o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis, interventia brutala a lui Hans Klemm in treburile interne ale Romaniei

„Umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi… Basescu v-a lasat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedienta fata de Statele Unite… Aceasta actiune obedienta a incurajat ambasadorii americani sa incalce toate normele acceptate ale diplomatiei.”

klaus_iohannis_carmen_iohannis_hans_klemmIn timp ce politicienii romani, cu mici exceptii, si capii Justitiei si ai serviciilor secrete se ploconesc in fata ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm (foto dreapta), se incoloneaza si se ingramadesc sa fie bagati in seama de acesta, iata ca apare si o reactie cat se poate de demna. Ea ii apartine fostului premier Adrian Nastase. Acesta i-a trimis, marti 5 iulie 2016, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga), in care acuza interventia brutala a ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, in treburile interne ale Romaniei.

Nastase ii transmite lui Klaus Iohannis ca a primit o mostenire grea de la predecesorul sau Traian Basescu, printre care si atitudinea obedienta fata de Statele Unite ale Americii. Iar in acest sens, fostul premier subliniaza ca reprezentantii americani la Bucuresti au fost incurajati de actiunea obedienta a liderilor politici romani fata de Statele Unite sa incalce orice norma acceptata a diplomatiei. Adrian Nastase ii explica lui Iohannis ca are datoria sa-l invete pe Hans Klemm ca este inacceptabil sa continue sa se pronunte in public in legatura cu politica noastra interna, ambasadorul SUA fiind acreditat pe langa autoritatile romanie, nu pe langa “strada”, opinie publica, televiziuni sau agentii de presa. Iar daca nu intelege acest lucru, Hans Klemm poate chiar sa fie declarat persona non-grata.

In finalul scrisorii deschise, fostul premier Adrian Nastase il avertizeaza pe Klaus Iohannis ca ambasadorul SUA la Bucuresti umileste prin pozitiile sale nu doar autoritatile statului roman, ci si pe fiecare dintre romani: “Domnule Presedinte, prin incalcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respecta mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi”.

Iata scrisoarea deschisa a fostului premier al Romaniei, Adrian Nastase, catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis:

„Domnule Presedinte Iohannis,

Traian Basescu v-a lasat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedienta fata de Statele Unite ('Licuriciul cel mare') – Theo Peter, stergerea datoriilor Irakului si multe altele. Aceasta actiune obedienta a incurajat ambasadorii americani la Bucuresti sa incalce, incepand cu 2005, toate normele acceptate ale diplomatiei. Nu are rost sa revin asupra celor intamplate in ultimii ani.

Recent insa, raspunzand criticilor unor oameni politici romani, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: 'E datoria mea sa fac observatii in mod public'. Cu alte cuvinte, sa continue sa se pronunte public in chestiunile de politica interna romaneasca.

Consider ca, in calitate de presedinte al Romaniei, aveti DATORIA sa-l invatati pe ambasadorul Klemm ca are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, sa-l insarcinati pe unul din consilierii dvs. sa-i inmaneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, in care se arata: 'Art. 41 – 1. Fara prejudiciul privilegiilor si imunitailor lor, toate persoanele care beneficiaza de aceste privilegii si imunitati au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca in treburile interne ale acestui stat'.

Nu cred ca ratificand Conventia, in 1968, Romania a facut o exceptie pentru SUA. Si nu cred ca ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii roman si american sa se pronunte asupra chestiunilor de politica interna din cele doua tari.

Consider ca i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm ca, daca are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie sa faca acest lucru mergand la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe langa autoritatile romane si nu pe langa 'strada', opinie publica, televiziuni, agentii de presa. Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena, '2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, incredintate misiunii de catre statul acreditant, trebuie sa fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra caruia se va fi convenit'.

S-ar putea ca dl ambasador sa nu inteleaga aceste texte. Exista un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: '1. Statul acreditar poate oricand, si fara a trebui sa motiveze hotararea, sa informeze statul acreditant ca seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau ca orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. In acest caz, statul acreditant va rechema persoana in cauza sau va pune capat functiilor sale in cadrul misiunii, dupa caz. O persoana poate fi declarata non grata sau inacceptabila inainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar'. Simplu.

Domnule Presedinte,

prin incalcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respecta mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi.

Cu speranta unei reactii de demnitate

si cu expresia consideratiei cuvenite,

Adrian Nastase

5 iulie 2016”

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>