Published On: joi, iun. 16th, 2016

KOVESI ZDROBITA – Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de presiunile DNA si au declarat in unanimitate abuzul in serviciu neconstitutional, in sensul ca nu poate fi comis decat daca functionarul indeplineste un act cu incalcarea legii

 

Jumatate din dosarele DNA vor fi inchise sau refacute, iar procurorii vor trebui sa probeze ca functionarul a incalcat legea. Primii beneficiari ai deciziei sunt procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea.

S-a dovedit ca DNA a mintit populatia cand arunca petarde in piata, acuzand ca infractiunea de abuz in serviciu va fi dezincriminata ca efect al deciziei CCR si ca prezumtivii infractori ar putea scapa fara sa raspunda in fata legii. Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de presiunile infernale ale DNA si au declarat neconstitutional textul din Codul penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu, in sensul ca o asemenea infractiune nu poate fi comisa decat daca un functionar savarseste sau nu un act cu incalcarea cu intentie a legii.

Hotararea a fost luata, marti 15 iunie 2016, in unanimitate. Presedintele CCR Valer Dorneanu a explicat, imediat dupa finalul sedintei, in ce consta exact hotararea Curtii. Astfel, potrivit acestuia, sintagma „indeplineste in mod defectuos” din art. 297 din Codul penal va fi inlocuita „indeplineste prin incalcarea legii”.

Prezentam minuta CCR:

„Cu unanimitate de voturi,

Decide: Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' din cuprinsul acestora se intelege 'indeplineste prin incalcarea legii'.

Respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si constata ca dispozitiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Definitiva si obligatorie”.

Iata forma actuala a art. 297 din Codul penal:

Abuzul in serviciu

„(1) Fapta funcţionarului public care, in exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Acum se vor vedea „performantele” Lulutzei

Decizia CCR inseamna ca majoritatea dosarelor DNA construite pe acuzatii de abuz in serviciu vor fi inchise, iar trimiterile in judecata se vor putea face numai daca procurorii vor putea dovedi ca un functionar a incalcat legea atunci cand a indeplinit sau nu un act ce ii revenea in competenta. Interesant, primii beneficiari ai deciziei sunt chiar procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea.

Pana acum, gratie textului de lege prost gandit de „Desteptii Codurilor” era pedespsit cu puscaria orice act efectuat in mod gresit, fapt aberant, care a paralizat Romania facand ca functionarii sa nu mai aiba curaj sa-si asume raspunderea pe decizii privind persoane si comunitati, dar mai grav a permis politiei politice DNA-SRI sa fabrice dosare unor personalitati publice, ajungandu-se la acuzatii demente precum cea din cazul primarului Craiovei Lia Olguta Vasilescu, acuzata ca si-ar fi tras foloase din activitatea de primar constand in acumularea de capital de electoral.

Efectul deciziei CCR va fi ca la bilantul DNA pe 2016, care va avea loc in luna februarie 2017, numarul dosarelor DNA sa scada dramatic, iar procentul urias de achitari (care din calculele noastre in primele 6 luni depaseste 25%) sa depaseasca 50% din numarul dosarelor pe anul 2016. Cu alte cuvinte, la bilantul care se va face in februarie 2017, lumea va intelege ca activitatea DNA este catastrofala si ca Laura Kovesi va trebui sa-si caute un loc mai apropiat de „performantele” ei. Amintim ca luna trecuta, sefa DNA a incasat personal 46 de achitari definitive, toate pe lipsa de probe, in urma unui rechizitoriu pe care l-a semnat, rateu pentru care in niciun stat civilizat nu i s-ar mai fi permis sa stea intr-o atat de inalta functie de conducere.

„Desteptii Codurilor” au fabricat pentru DNA arma de demolare a adeversarilor politici

Decizia CCR nu a facut practic decat sa readuca definitia infractiunii de abuz in serviciu la forma ei din vechiul Cod penal, unde se cerea conditia ca actul functionarului sa fie indeplinit sau nu in mod defectuos ”cu stiinta”. Adica sa comita fapta prin incalcarea unei legi cu buna stiinta. Este evident ca „desteptii codurilor” au premeditat intarirea politiei politice, iar efectul acestei legi strambe de care a profitat DNA a dus la paralizarea Romaniei, atat prin scoaterea partidelor politice de la guvernare, prin inculpari abuzive in cascada, subminarea Parlamentului transformat intr-o „adunatura de infractori” si mai ales prim teama generala a functionarilor de la toate nivelele administrative in a mai semna acte prin care sa se dezvolte mediul social si de afaceri.

Iata definitia abuzului in serviciu din vechiul Cod penal:

„Art. 246 – Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Art. 248 – Abuzul in serviciu contra intereselor publice

„Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>