Published On: vin, iun. 24th, 2016

BREXIT s-a produs / Cum va fi afectata Romania?

Mai multi specialisti ai Bancii Nationale cred ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana poate afecta dezvoltarea Romaniei. Dar, comparativ cu alte state, din estul Europei, nu vom fi asa afectati. Totusi primul efect negativ se poate observa deja, leul a inceput deja sa se deprecieze fata de euro. In ciuda perspectivele negre, care au fost prezentate de multa lume,Brexit-ul ar putea aduce Romaniei noi investitori.

O banca a calculat cati bani ar putea pierde Romania o data cu iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Mihai Patrulescu, economist bancar: „Impactul pe Romania va fi unul relativ redus, per total noi ne asteptam la un impact generat de Brexit undeva in jur de 0,5 puncte procentuale din PIB, in scadere.” Asta inseamna circa 800 de milioane de euro, pe o perioada de mai multi ani. In caz de Brexit, spun economistii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotatia euro ar putea ajunge la 4,7 lei. Pierderi ar veni din scaderea comertului cu Marea Britanie si dintr-o absorbtie mai slaba a fondurilor europene.

Mai mult la Palatul Cotroceni deja au inceput consultarile. Presedintele Klaus Iohannis a convocat o intalnire cu premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si liderii partidelor politice pentru a gasi solutii, dupa ce Marea Britanie a iesit din UE.

"Cred ca situatia foarte deosebita in care ne aflam acum datorita rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de iesire din UE impune o intalnire de acest tip, in care ne armonizam punctele de vedere, ne gandim la ce este de facut. […]Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am inteles ca toata lumea este perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana, iar din discutiile pe care le-am avut cu prim-ministrul si guvernatorul am inteles ca nu sunt motive de ingrijorare pentru economia romaneasca si finante", a declarat seful statului.

Consultarile vor fi urmate de declaratii de presa ale presedintelui Klaus Iohannis.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>