Published On: mie, apr. 13th, 2016

Includerea Brailei in programul “Orase Europene” poate atrage fonduri pentru dezvoltarea turismului

Aurel Simionescu, considera ca lansarea programului “Orase europene”, creat de Ministrul Culturii, Vlad Alexandru, care vizeaza in special orasele din Romania care au candidat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, dar au fost eliminate din cursa, dupa prima etapa, este o initiativa buna, deoarece poate genera o injuzie de investitii, pentru orasele respective, inclusiv Braila. Primarul a spus ca includerea Brailei in acest program poate atrage fonduri ce vor ajuta la dezvoltarea turismului, arhitecturii si traditiilor culturale.

“De cand cu proiectul «Braila Capitala Culturala Europeana», una dintre intrebarile la care trebuia sa raspundem era «Ce o sa faceti, daca nu o sa fiti nominalizati pe lista scurta?». Raspunsul nostru a fost ca avem programul nostru, ca o sa ducem mai departe acest proiect pe care-l facem, pentru ca e proiectul orasului, pe care va trebui sa-l facem, cu sau fara titlul de Capitala Culturala, fiindca creeaza niste oporturnitati pentru a avea diverse tipuri de parteneriate, pentru a participa la diverse formule de accesare de fonduri europene. Acum, Ministerul Culturii a generat o discutie cu cele 10 orase care nu au fost nominalizate, cu proiectele pe care le-am depus la minister. A fost o prima discutie si s-a dorit o identificare a unor oportunitati, a unor cai de colaborare, de participare in parteneriat la diverse tipuri de actiuni. (…) La partea turistica ar fi Dunarea, cu ceea ce ne ofera ea, apoi urcat spre Piata Imparatul Traian – Piata Poligon, toate institutiile de acolo, printre care Teatrul «Maria Filotti», Biblioteca Judeteana,  Casa «Goanga», traseu care continua cu strada Mihai Eminescu. A doua chestiune, legata de partea de arhitectura, cuprinde tot ceea ce inseamna centrul istoric, cu cladirile si punerea lor in valoare. Aici vorbim pe de-o parte de turism, pe de alta parte, de arhitectura si accesare de fonduri pentru reabilitare. Partea a treia, care ar putea insemna si o formula economica, sa spunem asa, cu tot ce inseamna reabilitarea zonei, pescuit, traditii lipovenesti, grecesti, turcesti, etc. Ministerul ca atare, poate sa se implice intr-un anumit tip de parteneriate; de exemplu,  pentru concursul <<Hariclea Darclee>>, de fiecare data, municipiul a avut un parteneriat cu Ministerul, care pus niste bani. Multi, putini – a pus niste bani”, a declarat Simionescu.

Primarul considera ca una dintre tintele arhitecturale ce necesita o reabilitare sunt siturile industriale ale municipiului, cu semnificatie istorica, care au fost abandonate, deoarece pot reprezenta un interes atat pentru braieni, cat si pentru turisti. “Exista posibilitatea reabilitarii unor situri industriale si stiti ca am avut o discutie si sper ca in continuare sa se intample lucrurile pe uzina electrica, uzina veche a orasului, cea de la CUP Dunarea.  Este vorba de reabilitarea si refolosirea unor cladiri parasite, de transfomarea lor in ceva care are o utilitate – nu neparat o chestiune  turistica. De exemplu, acea sala de la fosta uzina electrica se poate transforma intr-o sala de spectacole, de concerte, de conferinte, etc si se poate imbina  exteriorul acela cu iz vechi, istoric – desigur, cu o anumita nuantare -, cu interiorul amenajat la standarde actuale. Astfel, intr-o cladire care acum este parasita si cu geamuri sparte, se poate realiza ceva. Vom avea o cladire care are si o incarcatura istorica, <<de la 1800, prima uzina electrica, etc>>, dar si o incarcatura functionala”, a mai spus primarul brailean.  

Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>