Published On: mie, mart. 23rd, 2016

Luptatorii ISIS folosesc droguri pentru a-si imbunatati capacitatea fizica

Profesorul australian Nicolas Rasmusen, de la Universitatea din New South Wales, a realizat o analiza a comportamentului luptatorilor din cadrul gruparii teroriste Stat Islamic. In urma studiului realizat acesta a constat ca luptatorii folosesc un drog special, numit Captagon, pentu a obtine o rezistenta fizica sporita.

Substanta halucinogena este compusa din molecule de fenetilina si amfetamina si nu se activeaza instantaneu in organismul uman, efectele acesteia declansandu-se abia in momentul in care moleculele de teofilina si amfetamina incep sa se dezbine. Teofilina are o structura asemanatoare cafeinei, amplificand activitatea sistemului respirator, motiv pentru care este folosita in tratarea persoanelor care sufera de astm. Pe de alta parte, rolul amfetaminei in drogul Captagon este de a accelera producerea de adrenalina la nivelul corpului uman. Astfel, ingerarea moleculelor de amfetamina produce senzatia de placere si reduce nevoia de a dormi si a manca.

Captagonul, cunoscut sub denumirea stiintifica de fenetilina, face parte din categoria amfetaminelor inferioare. SUA in anii ’60 au folosit aceasta substanta pentru tratarea copiilor cu deficit de atentie. Rezultatele obtinute in acel moment au fost incurajatoare, deoarece nu existau efecte adverse, precum in cazul celorlalte tratamente. Initial acest drog a fost folosit, cu precadere, in medicina americana, ulterior a ajuns sa fie consumat in mod abuziv in tarile din Orientul Mijlociu. Astfel, au aparut persoane care au devenit dependente, prezentand simptome precum cresterea accelerata a presiunii arteriale, un ritm crescut de activitate a inimii si o stare generala de hiperactivitate

Dar cel mai important efect produs de Captagonu este de departe inhibarea senzatiei de durere. Motiv pentru care in mass-media s-a vehiculat informatia conform careia luptatorii ISIS folosesc aceasta substanta pentru a-si spori activitatea fizica.

Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>