Published On: lun, mart. 28th, 2016

Intalnire de grad zero intre Comisia romano-rusa pentru a discuta problematica Tezaurului Romaniei

Comisia romano-rusa pentru studierea problemelor privind istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, s-a intalnit, dupa o pauza de 10 ani, stabilindu-se infiintarea unor noi grupuri de experti pentru analizarea arhivei. Ministerul Afacerilor Externe a spun, luni, ca in weekend a avut loc la Sinaia, cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial.

Cele doua parti au discutat probleme referitoare la Tezaurul Romaniei, inclusiv la valorile Bancii Nationale a Romaniei depuse la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, precum si la restituirile din 1935 si din 1956 de catre Uniunea Sovietica a unor parti din valorile romanesti, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

"Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaratia comuna a ministrilor Afacerilor Externe, din 2003, partile au convenit dinamizarea activitatii Comisiei comune, aprofundarea activitatii de identificare a documentelor in arhive, initierea elaborarii unor publicatii comune, precum si infiintarea unor grupuri comune de experti pentru cercetarea documentelor de arhiva referitoare la tematica activitatii Comisiei", a declarat ministrul.

Discutiile au fost reluate dupa o pauza de 10 ani, MAE sustinand ca reuniunea s-a desfasurat "intr-o atmosfera deschisa si constructiva, marcand un nou important pas in directia studierii problemelor care intra in competenta Comisiei". De asemenea, partea rusa a multumit Bancii Nationale a Romaniei pentru sprijinul logistic oferit bunei desfasurari a sesiunii Comisiei comune.

Urmatoarea sesiune a Comisiei comune va avea loc in Rusia, la Moscova, in a doua parte a anului 2017.

Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>