Published On: lun, mart. 7th, 2016

Cum putem reduce consumul de energie in casa noastra

Share This
Tags

Specialistii in energie cred ca resursele energetice ale planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au inceput sa ia masuri pentru reducerea consumului de energie si folosirea resurselor alternative, in special cele inepuizabile.

Chiar si in legile din Romania sunt stipulate aceste aspecte, iar art.12 din Legea 159/2013 prevede ca incepand cu anul 2021,cladirile noi trebuie sa respecte anumite standarde, printre care consumul de energie din surse conventionale sa fie aproape egal cu zero. Pentru cladirile noi se aplica incepand cu 2019.

Inginerul Iosif Butuc, specialist in expertiza termica si tehnica in constructii si in termoviziune a cladirii, afirma ca romanii au inceput de ceva timp sa se adapteze la trendul mondial, si anume acela de a creste performanta energetica a unei cladiri si de a folosi surse alternative de energie.

“Pentru cazurile in care folosim combustibil in stare solida, lichida, gazoasa, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile solutii sunt panourile solare cu tuburi vidate si centralele pe gaz in condensatie, in realizare directa cu un sistem de incalzire prin pardoseala. Pentru cazurile in care consumam energie termica de la centrale eletrice, se recomanda panourile fotovoltaice, pompele de caldura cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer conditionat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme terra air home, care aduce caldura naturala in mod gratuit, cu ajutorul caldurii din pamant, pe perioada iernii, sau racirea cladirii cu ajutorul pamantului, pe timp de vara”, declara ing. Iosif Butuc.

Cum ne ajuta expertii sa gasim solutiile cele mai bune pentru reducerea consumului?

Intr-o prima instanta, expertii fac o inspectie tehnica si termica a cladirii si pot elabora o analiza detaliata referitoare la pierderile de caldura, problemele gasite, cat si o gama de solutii pentru rezolvarea acestora.

 “In imagini puteti vedea un astfel de exemplu, in care am folosit camera de termoviziune, in timpul iernii, la o temperatura de -10 grade Celsius. Putem vedea cu usurinta unde este izolata cladirea (sunt culorile mai inchise) si unde nu este izolata (culori mai deschise). Ar fi mult mai avantajos din punct de vedere al consumului, dar mai ales financiar, daca am folosi, in speta de fata, direct panouri solare cu tuburi vidate pentru energie termica. In concluzie, pentru eficientizare, se recomanda ca tipul de energie produsa sa fie folosita doar pentru utilitatile care folosesc acelasi tip de energie. Asadar, daca producem energie electrica, trebuie s-o consumam tot pentru utilitatile electrice, iar daca producem energie termica, trebuie s-o folosim pentru energie termica si nu invers”, declara ing. Iosif Butuc.

1                     2

In cat timp se amortizeaza investitiile?

Specialistul considera ca sursele de energie “verde” cu consumul cel mai mic sunt, intr-adevar, mai scumpe decat cele conventionale, insa costurile acestora se amortizeaza surprinzator de repede daca respectam indicatiile din raportul tehnic.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>