Published On: vin, feb. 19th, 2016

Vizita surpriza a Ministrului Justitiei la Penitenciarul Braila

penitenciar_infobraila

Raluca Alexandra Pruna alaturi de consilierii sai a facut o vizita formala la Penitenciarul Braila pentru a inspecta conditiile din inchisoare.

Alaturi de o delegatie de consilueri proprii, dar si de reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Raluca Alexandra Pruna a dorit sa inspecteze sectiile din inchisoare si chiar a discutat cu o parte din detinuti.

Vizita neanuntata i-a surprins pe reprezentantii conducerii inchisorii. Ministul a discutat cu acestia aproximativ o jumatate de ora, dupa care a insistat sa asculte si nemultumirile unora dintre condamnati care luna trecuta au refuzat hrana , reclamand conditiile improprii de incarcerare.

Conform unor surse din interiorul institutiei ministrul nu a dorit sa treaca prin poarta de control si nu a discutat cu supraveghetorii. Mai mult, cand un detinut s-a plans de faptul ca nu are acces la banii sai pentru a-si achizitiona tigari, Pruna a studiat texul de lege si i-a explicat condamnatului ca nu-si poate folosi banii dupa bunul plac. Dupa discutia purtata Ministrul i-a cumparat doua pachete de tigari detinutului de la magazinul din incinta.

Alaturi de Raluca Alexandra Pruna au fost si fotografi si operatori video care nu au fost identificati ca jurnalisti , ci ca angajati ai unei institutii a statului. Acestia au facut fotografii si au filmat camerele detinurilor, inclusiv toaletele.

“Conditiile inumane” din Penitenciarul Braila au fost un subiect intens discutat, unul dintre initiatorii unei petitii in acest sens fiind Dumitru Garbacea, fost detinut petru o infractiune economica. Acesta a scris atat Ministerului Justitiei cat si ANP-ului.

O parte din declaratia comunicata Ministerului Justitiei este urmatoarea: “In contextul in care in ultima perioada ne-am ocupat cu sprijinirea persoanelor detinute si, mai mult, eu, in calitate de coordonator programe, am trait experienta mediului carceral timp de doi ani si noua luni, ne permitem sa va prezentam un punct de vedere cu privire la situatia actuala, precum si idei de imbunatatire a sistemului penitenciar". Dupa eliberare Garbacea a demarat o adevarata campanie de imbunatatire a conditiilor de detentie din cadrul Penitenciarului Braila.

Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>