Published On: lun, feb. 22nd, 2016

Se fac inscrieri pentru clasa pregatitoare si clasa I

De azi si pana pe data de 28 februarie se fac inscrierile in clasa I a copiilor care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in acest an scolar si a caror parinti solicita acest lucru. In ceea ce priveste inscrierile la clasa pregatitoare, acestea vor avea loc in perioada 29 februarie – 18 martie, prin depunerea de cereri in acest sens direct la sediul institutiei de invatamant, fie online.

Conform metodologiei de inscriere in anul scolar 2016 – 2017, aprobat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, copiii care pana la data de 31 august, implinesc varsta de 7 ani pot fi inscrisi direct in clasa I, la solicitarea parintilor, chiar daca nu au urmat cursurile clasei pregatitoare. Inscrierile se fac in perioada 22 – 28 februarie, conform procedurilor, doar in limita locurilor disponibile existente la nivelul institutiilor scolare. Astfel de locuri disponibile pentru inscrierea direct in clasa I a elevilor sunt in clasele pregatitoare din anul scolar 2015 – 2016 unde numarul de elevi existenti este mai mic de 25. Lista locurilor disponibile la nivelul institutiilor de invatamant din judet sunt puse la dispozitia parintilor prin afisare la sediul scolilor sau pe site-uri.

In solicitarile de inscriere in clasa I, parintii, tutorii sau apartinatorii legali ai elevilor vor trebui sa mentioneze motivul pentru care copiii nu au fost inscrisi in clasa pregatitoare in anul scolar 2015 – 2016. Cererile pot fi depuse, o singura data, fie la scolile de circumscriptie fie la o alta unitate de invatamant care are locuri disponibile pentru inscrierea directa in clasa I a copiilor. Ulterior vor fi trimise Inspectoratului Scolar Judetean pentru avizare. Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice va verifica si analiza solicitarile de inscriere in clasa I si va transmite aprobarea acestora, pana pe data de 10 martie. In situatia in care, la o unitate de invatamant, numarul cererilor este mai mare decat cel al locurilor disponibile, inscrierea in clasa I se va face in perioada 11 – 16 martie, conform unei proceduri specifice, ce va fi elaborata de inspectoratele scolare. Astfel, inscrierile pe locurile disponibile se vor face conform unor criterii generale si specifice de departajare a cererilor, prioritate urmand a avea copii care apartin de circumscriptia scolara in care a fost depusa cererea.

Copiii care au fost inscrisi in acest an scolar in clasa pregatitoare vor continua cursurile claselor I la aceeasi unitate de invatamant.

In ceea ce priveste inscrierile pentru clasa pregatitoare in anul scolar 2016 – 2017, acestea vor incepe pe 29 februarie. Parintii copiilor care implinesc 6 ani pana pe 31 august 2016 sunt obligati sa ii inscrie pe cei mici la clasa pregatitoare. Copiii care fac 6 ani dupa aceasta data pot fi inscrisi in clasa pregatitoare, daca trec evaluarea psihosomatica. Inscrierea in invatamantul primar va avea loc in perioada 29 februarie – 18 martie direct la sediul unitatilor de invatamant sau prin completarea online a unei cereri tip de inscriere, urmand ca cererea sa fie validata la unitatea de invatamant unde se doreste inscrierea. In perioada 22 februarie – 4 martie in unitatile de invatamant prescolar vor avea loc intalniri de informare si consiliere a parintilor copiilor din gradinite cu privire la inscrierea in invatamantul primar in anul scolar 2016 – 2017. In perioada 24 februarie – 3 martie 2016, in fiecare unitate scolara cu nivel de invatamant primar se va organiza “Ziua portilor deschise”, zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spasiile dedicate claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul didactic din unitatea de invatamant. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 si opteaza pentru inscrierea in clasa pregatitoare se va face in perioada 23 februarie – 16 martie 2016.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>