Published On: vin, dec. 25th, 2015

Craciunul la romani – de la traditia populara la cadourile pentru cei dragi!

Share This
Tags

craciun-fericitCraciunul este o sarbatoare foarte raspandita si asteptata atat de cei mici, cat si de cei mari. Pentru fiecare dintre noi, Craciunul aduna stari si semnificatii particulare pentru fiecare cultura in parte, dincolo de simbolistica religioasa. Sarbatoarea Nasterii Domnului a suferit modificari de-a lungul timpului in tara noastra, mai ales datorita contextului politic.

Craciunul este o sarbatoare crestina si reprezinta Nasterea Domnului Iisus Hristos. Exista doua date de celebrare, in functie de calendar: 25 decembrie in tarile care tin calendarul gregorian si 7 ianuarie pentru cei ce tin calendarul iulian. In Romania, Craciunul se serbeaza pe 25 decembrie. Atat la noi, cat si in intreaga lume, Craciunul nu mai este doar o sarbatoare religioasa. Craciunul este si un prilej de a-i intalni pe cei dragi, de a schimba cadouri si de a-l astepta pe Mos Craciun.

Cuvantul "Craciun", spun specialistii, ar proveni din latinescul "creatio" – creatie, referindu-se la nasterea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. O dovada in plus ar fi termenii din limbile-surori: Noel (franceza), Natal (portugheza), Natale (italiana), Navidad (spaniola). Povestea nasterii lui Iisus este frumos relatata in Noul Testament si indeamna la bucurie si speranta.

Craciunul in traditia populara

Crestinismul este o religie relativ recenta comparativ cu multimea de obiceiuri stravechi din tara noastra, obiceiuri care s-au suprapus si amestecat cu traditia crestina. Craciunul la romani este pregatit inca din perioada postului Craciunului, care incepe de pe 14 octombrie. Romanii au un obicei unic in lumea crestina, acela al taierii porcului de Ignat. Pe 20 decembrie, de Ignatul porcilor (popular) se taie porcii, iar dupa splica se prezice vremea. Gospodinele incep pregatirea bucatelor pentru masa de Craciun. Casa este impodobita cu crengute de brad si cu coronite din brad. Copii fac repetitii pentru colindatul din Ajunul Craciunului.

Sarbatorirea Craciunului incepe, practic, de pe 24 decembrie, din Ajunul Craciunului, zi in care copiii primesc nuci, colaci, vin si bani drept rasplata pentru urarea si colindele lor. In familie se posteste pana in dimineata Craciunului. In Oltenia, de ajun, femeile vor da pasarilor si animalelor din ograda mancare aruncand-o spre rasarit pentru ca sa nu faca stricaciuni in anul care vine. Se fac vraji in jurul focului si nu se da nimic cu imprumut pentru ca aduce ghinion. In ziua Craciunului, toata lumea merge la biserica. In unele sate, mai exista inca obiceiul de a merge la biserica la miezul noptii dintre Ajun si Craciun. De Craciun, exista inca obiceiul ca finii sa duca nasilor cosuri cu cadouri, vin si cozonac.

Craciunul in perioada comunista

Bineinteles, de-a lungul timpului, multe dintre traditiile populare s-au pierdut ori s-au confundat cu altele noi, la fel de frumoase. Din nefericire, odata cu venirea comunismului, Craciunul a trebuit sa dispara din mentalitatea colectiva si sa fie inlocuit cu "sarbatoarea pomului de iarna", mutata in perioada Anului Nou. Toata magia creata in jurul Nasterii Domnului a trebuit sa se transforme intr-o propaganda mascata cu iz de bucurie: Craciunul este eclipsat de Revelion, colindele traditionale sunt inlocuite de poezii ideologice, Mos Craciun devine Mos Gerila, bradul de Craciun este acum doar pomul de iarna.

Insa Craciunul nu putea disparea din constiinta romanilor atat de usor. Sarbatoarea era tinuta in secret, cu mese tacute in familie si cu daruri aduse de Mos Craciun in noaptea Ajunului si nu de Revelion, asa cum toate revistele timpului o recomandau. Desi se incerca o aducere aminte a traditiilor strabune legate de bradul de Craciun, nu se spunea nimic in legatura cu religia.

Cadouri de Craciun

Poate ca cea mai mare bucurie a Craciunului este darul. Cadoul frumos impachetat, gasit sub bradul impodobit in dimineata de Craciun, este lucrul la care toti copiii (si nu numai) se gandesc si pe care il asteapta cu nerabdare. Zilele de Craciun sunt insotite, astazi, de zarva specifica pregatirilor. Sarbatoarea Craciunului estre un prilej deosebit de a imparti iubirea cu toti cei dragi, cu rude si prieteni, de a le darui speranta, rabdare, putere si de a mentine caldura unei relatii, chiar si atunci cand aceste persoane sunt departe.

In ceea ce priveste cadourile de Craciun, simte-te liber sa alegi lucruri care te-ar bucura chiar pe tine! Alege cadouri semnificative, cu mesaje ascunse, dulciuri si crengute de brad. Alegand daruri delicioase si frumos decorate, cum ar fi cosul cadou Craciun fericit, vei multumi atat o ruda sau o persoana draga, cat si pe copiii acesteia. Bineinteles, dulciurile vor insoti cadoul tau chiar daca acesta este un buchet de flori sau o floare in ghiveci. Poti alege o craciunita, simbol al credinte si al increderii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>