Published On: joi, dec. 24th, 2015

Ajunul Craciunului – Traditii si superstitii / De Ajun nu se bea rachiu, o bautura inventata de Diavol

Share This
Tags

ajunulAjunul Craciunului este ziua in care gospodinele pregatesc cu spor ultimele bucate pentru ziua de Craciun, Nasterea Domnului, prilej de sarbatoare pentru toti crestinii. In Romania, in aceasta zi inca se mai respecta numeroase obiceiuri si traditii.

Traditia arata ca Mos Ajun este fratele geaman al lui Mos Craciun, iar Maica Domnului l-a rugat initial pe el sa ii ofere ajutorul inainte de a naste. Pentru ca s-a considerat prea sarac, mos Ajun a trimis-o pe Fecioara Sfanta la casa fratelui sau – mos Craciun, unde i s-a oferit gazduire intr-un staul.

TRADITII DE AJUN

In ajunul Craciunului nu se bea rachiu

Oamenii cred ca aceasta bautura este inventia diavolului care apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicand ca rachiul are intaietate inainte tuturor bucatelor.

Imprumut

In Bucovina exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate. In Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic.

De asemenea, traditia spune ca in Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.

In Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.

Impodobirea bradului

Romanii au inceput relativ recent sa impodobeasca bradul de Craciun. Brazii simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care pomul este impodobit semnifica bogatia si cunoasterea, ca si pomul sacru din Gradina Edenului. In prezent, cei mai multi dintre romani, iubesc acest obicei, copiii asteptand cu nerabdare Ajunul pentru ca stiu ca este noaptea in care Mos Craciun aduce cadouri pentru cei mai cuminti dintre ei.

Colindatul

Nasterea Domnului este anuntata de colinde. Copiii sunt primii care merg cu colindatul, in dimineata de Ajun. Ei striga pe la ferestre „Buna dimineata la Mos Ajun, ne dati ori nu de dati". Gazda le ofera uratorilor mere, nuci si covrigi.

In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat. Tot in Ajun se ung painile pe deasupra cu muruiala de faina de grau, ca ele sa nu crape, iar cu muruiala care a ramas, se ung pomii din gradina, ca ei sa fie in vara incarcati de roade.

In Ajunul Craciunului se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>