Published On: mie, dec. 30th, 2015

30 decembrie 1947 – 68 de ani de la abdicarea fortata a Regelui Mihai / “Un divort si decent, si elegant de monarhie!”

Share This
Tags

regeleAbdicarea tanarului Rege Mihai I la finele anului 1947 era un eveniment previzibil pentru multi contemporani ai epocii. In fond, el era ultimul lider care reprezenta regimul de dinainte de al Doilea Razboi Mondial in intreaga Europa Centrala si de Est.

In noiembrie 1947, Mihai a calatorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Printesa Ana de Bourbon-Parma, care urma sa-i devina sotie. Potrivit propriei sale declaratii, Mihai a revenit acasa „la sfatul expres al lui Winston Churchill", care se spune ca l-ar fi sfatuit pe Mihai ca, „mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos".

„Monarhia, o piedica"

Ceea ce a urmat se cunoaste! Dupa intoarcerea sa in Romania, Mihai a fost silit sa abdice la 30 decembrie 1947. In sedinta extraordinara din 30 decembrie 1947 a Cabinetului, Petru Groza a declarat: „ … monarhia era o piedica serioasa in calea dezvoltarii poporului nostru si ca (…) poporul a facut azi un divort si decent, si elegant de monarhie. (…) Vom ingriji ca fostul rege sa plece linistit pentru ca nimeni sa nu poata avea un cuvant de repros pentru acela care, intelegand glasul vremurilor, s-a retras". La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit sa paraseasca tara, urmat la peste o saptamana, de principesele Elisabeta de Romania si Ileana de Habsburg.

Abdicarea mit si realitate

Exista insa relatari contrare asupra motivelor abdicarii lui Mihai. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi amenintat cu un pistol si cu santajul ca urma sa execute 1.000 de detinuti studenti daca nu abdica. Revista „Time" scria ca guvernul comunist ar fi amenintat cu arestari a mii de oameni si ca apoi va scufunda tara in sange daca Mihai nu abdica. Arhivele Securitatii Romane mentioneaza ca abdicarea regelui Mihai ar fi fost rodul negocierilor sale cu guvernul comunist, nu al vreunui santaj, negocieri in urma carora i s-a permis sa plece din tara insotit de bunurile solicitate si de o parte din suita regala.

Varianta rusilor

Lucrurile devin mai incalcite daca amintim declaratia facuta de Pavel Sudoplatov, fostul sef al spionajului NKVD, in cartea autobiografica Misiuni Speciale. Memoriile unui martor nedorit: un sef sovietic de spioni, potrivit careia ministrul adjunct de Externe sovietic Andrei Vasinski ar fi purtat personal negocieri cu Regele Mihai in vederea abdicarii, garantandu-i o parte dintr-o pensie ce urma sa-i fie platita lui Mihai in Mexic. La aceasta acuzatie, regele a spus ca nu a fost niciodata in Mexic, insa tatal sau Regele Carol al II-lea, da.

Nu se stie exact cu ce bunuri a plecat din Romania. Declaratiile variaza, de la un tren plin cu valori pana la patru automobile, 3.000 de dolari si o decoratie, si de la bunuri in valoare de 500.000 de franci elvetieni pana la 42 de tablouri, in functie de cei care le emit. Cu toate ca s-au lansat diverse ipoteze conform carora Regele Mihai ar fi plecat cu averi mari din tara, relatarile despre viata sa din exil dovedesc ca acesta a trebuit sa-si castige existenta prin propria-i munca si nu a dus un trai luxos pe baza vreunei averi cu care ar fi parasit Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>