Published On: mar, sept. 1st, 2015

E braileanca, are 28 de ani, a absolvit “Balcescu”, preda robotica la Berkeley si este comparata cu Marie Curie

Share This
Tags

anca dragan2La doar 28 de ani, braileanca Anca Dragan, absolventa a Colegiului National "Nicolae Balcescu", preda robotica la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Universitatea Berkeley din California.

Revista "Cariere" o compara pe tanara cu savanta Marie Curie din punctul de vedere al domeniului ales, considerat a fi specific barbatilor. In robotica, doar 15% dintre specialisti sunt femei.

"De la Marie Curie incoace, rolul femeilor in cercetarea stiintifica, oricare ar fi domeniul, a fost recunoscut si apreciat in intreaga lume. Desi in 1903 cercetatoarea poloneza a fost prima femeie care a castigat premiul Nobel, in 2015 exista inca domenii considerate specifice barbatilor, cum ar fi robotica. Faptul ca o femeie conduce un laborator de robotica este un lucru special. Faptul ca acea femeie este si profesor la Berkeley e cu adevarat exceptional, mai ales ca vorbim despre o romanca", scriu jurnalistii de la "Cariere".

Articolele stiintifice publicate in cele mai celebre jurnale de specialitate i-au adus faima, braileanca primind oferte pentru a preda la universitati de renume din Statele Unite, printre care Stanford, Harvard sau Princeton, alegand insa sa conduca un laborator de cercetare in algoritmi pentru interactiunea om-robot la Berkeley. Astfel, Anca a ajuns colega cu celebrul cercetator american Stuart Russell, pe ale carui carti despre inteligenta artificiala le citise de nenumarate ori.

In scoala primara, tanara era convinsa ca va urma o cariera in domeniul umanist, insa schimbarea a survenit in clasa a V-a, cand a inceput sa invete la "Balcescu", unde profesorul de matematica i-a descoperit potentialul si a incurajat-o sa participe la olimpiade. Totusi, imboldul care a impins-o spre robotica i l-a dat profesoara de fizica din liceu, Nicole Becheanu, care a sfatuit-o sa isi continue studiile in strainatate.

anca dragan robotica"Nicole s-a dovedit a fi cel mai important mentor al meu, pentru ca m-a indrumat catre facultatea in strainatate. Am dat examenele SAT, m-a ajutat cu scrisorile de recomandare, eseul, etc. Asa am ajuns eu, care din a VII-a eram convinsa ca merg la Politehnica, unde au facut facultatea si parintii, si ca devin programator in Bucuresti, la Jacobs University Bremen", povesteste profesoara de la Berkeley.

Dupa ce si-a incheiat studiile in Germania, Anca Dragan a decis sa aplice pentru doctorat, doua universitati, Oxford (Anglia) si Carnegie Mellon (SUA), oferindu-i fonduri de finantare si bursa. A ales universitatea din State pentru ca are un intreg departament de robotica.

Desi a participat la conferinte in intreaga lume (Australia, Japonia, China, Africa de Nord, Europa, etc.), in Romania nu si-a prezentat, pana acum, descoperirile. Dar o va face, daca va fi chemata. De intors in tara nu se va intoarce, ramane acolo unde are cele mai mari sanse de a face performanta. Revine in Romania insa, in fiecare an de Craciun, ca sa fie alaturi de familie si de prieteni.

Anca considera educatia primita in Romania ca fiind "excelenta" si le recomanda absolventilor de liceu sa urmeze cursurile universitare in strainatate doar daca pot merge la o universitate de top, fara sa scoata din buzunare prea multi bani.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>