Published On: mar, mart. 24th, 2015

VIDEO Tramvaiele care zguduie casele. REVOLTA IN BRAILITA

Share This
Tags

tramvai brailita*Aproximativ 30 de persoane care locuiesc pe strada Costache Negruzzi din cartierul Brailita au iesit, luni, in jurul pranzului, in fata caselor unde locuiesc, chemandu-ne pentru a face cunoscuta problema care le zguduie zilnic vietile si casele*

La inceputul acestui an, dupa ce au fost finalizate lucrarile de reabilitare a bulevardului Dorobantilor, circulatia tramvaielor pe acest tronson a fost reluata, iar locuitorii de pe strada Negruzzi s-au trezit in mijlocul unui zone seismice, care, desi tramvaiele au acest traseu de zeci de ani, nu a avut niciodata o activitate atat de intensa.

Depasind aceste comparatii tragico-comice, necazul cetatenilor din aceasta parte a orasului nu este nici pe departe superficial. Vatmanii sunt acuzati ca ignora limitatoarele de viteza si ca apasa acceleratia mai mult decat le permite legea, desi cunosc faptul ca imobilele de pe Negruzzi sunt zguduite din temelii atunci cand este depasita viteza de 25 km/h.

«Dimineata si seara, tramvaiele nu opresc deloc in statii. Merg cu viteza foarte mare. Ei nu se gandesc ca sunt case facute de 50 de ani? Cand trec tramvaiele se misca casa cu totul. Zarnaie paharele in vitrine si geamurile la usi. Goneste nebuneste tramvaiul. Mi-a crapat casa in fel si chip. Nu se merge civilizat cu tramvaiul. Incet, nu goni nebuneste, domnule! Zici ca vine cutremurul. Cu patul ne zgaltaie», ne-a marturisit Mariana G., o femeie care locuieste pe aceasta strada de mai bine de trei decenii.

Stan F., de 40 de ani, spune ca, desi tramvaiele circula pe Negruzzi de cand era elev, niciodata casele nu au fost afectate ca in ultimii ani: «Dimineata, pe la 5:30, sparg liniile pe aici, cu viteza cat poate sa duca ei. Dupa aia, cand incepe sa circule lumea, o lasa mai incet. Mi-au crapat toti pèretii, de zici ca e cutremur de fiecare data. Se misca toata casa! Nu exagerez. Toti vecinii sunt disperati. Un cetatean scoate flexul si polizeaza liniile unde sunt stricate. Aici am ajuns! Trebuie sa facem ceva ca altfel astia ne darama casele».

Si Braicar S.A., societatea din subordinea Consiliului Local care gestioneaza transportul public din municipiu, este aratata cu degetul de persoanele care simt chiar si de 20 ori pe zi trepidatii puternice. Calea de rulare a tramvaielor este peticita in mai multe locuri, iar, atunci cand vehiculul cu tractiune electrica trece in viteza, oamenii simt cum «fuge patul» sau «cum sta sa cada plafonul».

Conducerea «Braicar» ne-a declarat ca are cunostinta despre aceasta problema si  promite ca «la sfarsitul lui 2015 sau la inceputul lui 2016» liniile de tramvai vor fi modernizate pe acest tronson. Directorul Cornel Sandulescu a recunoscut cu nonsalanta ca vatmanii depasesc limita de viteaza, ridicand din umeri atunci cand a fost intrebat ce solutie a identificat pentru remedierea acestei probleme.

«In finalul anului 2015, inceputul anului urmator, calea de rulare va fi suspusa unor operatiuni de totala reconstructie astfel incat zona sa aiba conditii de circulatie care sa cauzeze cat mai putine neplaceri cetatenilor. (…) Casele sunt foarte aproape de calea de rulare si sunt percepute fel de fel de vibratii. Ceea ce facem in continuare e de a limita viteza de circulatie si de a impune respectarea limitei de catre vatmani. In conditiile unei cai de rulare cu vechime si cu probleme apare aceasta stare de nemultumire cand mergi cu viteza mare», a spus Sandulescu. 

Locuitorii de pe Negruzzi au ajuns la capatul rabdarii, conflictul cu vatmanii depasind injuraturile sau blestemele rostite de fiecare data cand trece un tramvai. Un barbat care nu a mai suportat situatia a sarit sa-l bata pe un vatman, imbrancindu-l de mai multe ori, in timp ce alte persoane au aruncat cu pietre in tramvaie.

«La modul real ne batem cu ei, de cativa ani. Au zis ca atat timp cat Consiliul Local are actiuni la Braicar ii doare in opinci de noi. Eu le-am spart geamuri, i-am batut, dar n-au nicio treaba», afirma braileanul care l-a tras la raspundere pe un vatman prin intermediul violentei.

Am incercat sa vorbim si cu vatmanii, insa doar unul a dorit sa faca declaratii cu reportofonul pornit. Acesta neaga ca limita de viteza este depasita, insa in acelasi timp le da dreptate cetatenilor care isi striga necazul: «Au dreptate oamenii! Ei au case care se darama cand trece tramvaiul tare. Si eu daca as fi in locul lor as face la fel.”

Persoanele care au iesit in strada au cerut in cor autoritatilor locale sa ia masuri pentru ca vatmanii sa nu mai depaseasca viteza de 25 km/h, amenintand ca, in caz contrar, ar putea bloca linia de tramvai, fiindu-le teama ca, daca situatia nu se va ameliora, casele vor cadea peste ei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>