Published On: mar, mart. 31st, 2015

Spitalele care trimit pacientii dupa medicamente vor fi sanctionate

spitalele care isi trimit pacientii dupa medicamente vor fi sanctionate_infobrailaNoi servicii pentru pacienti vor fi adaugate in pachetul medical minimal si in cel de baza, incepand cu 1 aprilie, iar spitalele care isi trimit pacientii dupa medicamente.vor fi sanctionate.

Concret, vizate sunt pachetul minimal si pachetul de baza, pentru anii 2014-2015, in care se vor introduce noi servicii pentru pacienti.

In cazul pachetului minimal, destinat persoanelor neasigurate in sistemul de sanatate, pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se va acorda o consultatie pentru fiecare persoana, indiferent ca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie, pana acum conditia fiind ca pacientul sa fie inscris la un medic de familie.

Printre noutati se mai numara, de asemenea, si introducerea unei consultatii pentru fiecare trimestru de sarcina si una pentru primul trimestru de la nastere, in cazul supravegherii evolutiei sarcinii si lauziei.

Referitor la pachetul de baza, destinat persoanelor asigurate, noul act normativ prevede, printre altele, dublarea numarului maxim de consultatii la domiciliu: 42 in loc de 21. Consultatiile vor fi acordate si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

In acelasi timp, in cazul asistentei medicale primare se prevede introducerea spirometriei precum si examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, RMN-ul pentru sinusuri sau ecografia transrectala.

In ceea ce priveste spitalele care isi trimit pacientii dupa medicamente,  de la 1 aprilie, noul contract cadru prevede si sanctiuni pentru furnizorii de servicii care nu il respecta. Penalizarea va fi de 1 la suta din valoarea contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, putandu-se ajunge chiar la desfacerea contractului.

La sfarsitul anului 2014, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, recunoastea ca in foarte multe spitale din tara, in special cele judetene, pacientii isi cumpara medicamente si materiale sanitare, desi considera ca acest lucru nu este normal.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>