Published On: joi, mart. 19th, 2015

Leurda, planta minune care iti curate sangele si ficatul de toxine

Share This
Tags

leurda infobrailaAre un puternic miros de usturoi si infloreste in perioada aprilie — iunie. Leurda creste numai in padurile din Europa Centrala, iar pana in prezent nu a putut fi aclimatizata in nici o alta regiune. In tara noastra, verdele viu al frunzelor si albul luminos al florilor ei impodobesc padurile din Muntenia, Transilvania si sudul Moldovei.

Frunzele se culeg in lunile martie — aprilie, inainte sa isi faca aparitia tija cu flori mici si albe, moment in care frunzele isi pierd mare parte din principiile active. Pentru a obtine preparate cu valoare terapeutica, trebuie sa alegem frunzele tinere

Ultimele studii arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, au efecte de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala, oprind astfel procesul de imbatranire.

Leurda face minuni si in bolile gastrointestinale. De asemenea, reduce nivelul colesterolului rau din sange si hipertensiunea arteriala si ar previni accidentele vasculare cerebrale. Are rezultate si in bronsite sau in afectiuni ale sistemului urinar. Consumul de leurda este recomandat si bolnavilor de guta, deoarece are puterea de a elimina excesul de acid uric din organism.

Frunzele consumate sub forma de salata sunt benefice persoanelor cu bronsite, in tuberculoza pulmonara si in tratarea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorita efectului antiseptic si antiinflamator. Actiunea benefica a plantei este datorata si substantelor volatile pe care le contine. Aceleasi substante au si un pronuntat efect expectorant, eliminand mucusul din arborele bronsic. Tinctura de leurda este un bun adjuvant in tratamentul bolilor ce afecteaza aparatul respirator.

La nivel extern, leurda are efecte pozitive in combaterea reumatismului si vindecarea eczemelor, herpesului si chiar a ranilor care refuza sa treaca. Din frunzele proaspete se fac salate si sucuri. Efectele consumului lor se vad aproape imediat in starea de bine si in nivelul de energie crescut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>