Published On: mie, dec. 24th, 2014

Legenda lui Mos Craciun

Share This
Tags

Craciun-Laponia-Mos-CraciunMos Craciun este legendarul personaj care aduce cadouri copiilor pe 24 decembrie. Traieste in Laponia, intr-un tinut cu zapada permanenta. Este casatorit si in timpul anului citeste scrisorile copiilor din lumea intreaga.

Originile povestii lui Mos Craciun sunt incerte. Imaginea lui Mos Craciun nu a fost intotdeauna cea pe care o cunoastem astazi. In urma cu 140 de ani Mos Craciun aparea in diverse ipostaze: pitic, vilonist, preot.

Povestea lui Mos Craciun, se intinde insa pana in secolele de dinainte de Hristos.

Cea mai influenta figura care sta la baza povestii lui Mos Craciun este Sfantul Nicoalae. Acesta era cunoscut pentru bunatatea si generozitatea sa

Istoria moderna a lui Mos Craciun

Versiunea americana a lui Mos Craciun este bazata pe povestea daneza a lui Sinter Klaas (Sfantul Nicolae). Aceasta poveste a fost adusa in New York la inceputul secolului XVII. In 1773 numele lui Mos Craciun aparea in presa ca “St. A. Claus”. Cel care a raspandit povestea lui Sinter Klaas a fost scriitorul Washington Irving care l-a descris pe Mos Craciun si traditia sa de a veni cu cadouri in fiecare an in ajunul zilei de 6 decembrie.

In 1860, ilustratorul Thomas Nast a creat celebra imagine a lui Mos Craciun: un batran vesel si gras, cu barba alba si cu un costum rosu cu alb. Nast a mai adaugat si alte detalii pentru mosul cel darnic: atelierul de jucarii de la Polul Nord si lista copiilor buni si rai.

Numele lui Mos Craciun in lume

Anglia – Kris Kringle sau Father Christmas

Belgia – De Kerstman

Cele mai noi produse se gasesc doar in magazin.acasa.ro

Italia – Babbo Natale

Germania – Weihnachtsmann sau Sankt Nikolaus

Suedia – Jultomten sau Christmas Brownie

Hawaii – Kanakaloka

Chile – Viejo Pascuerro

Franta – Pere Noel

Japonia – Hoteiosho sau Santa Kurohsu

Rusia – Ded Moroz

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>