Published On: mar, iul. 8th, 2014

Statiunea Lacu-Sarat. Ce a fost si ce a mai ramas!

lacu saratLacu Sarat era cunoscuta ca o statiune renumita, care atragea multi turisti. Locurile de relaxare, terasele mereu pline, locurile amenajate pentru gratar, casutele pentru inchiriat, hotelurile si vilele moderne erau principalele puncte tari ale statiunii.

Pavilionul Apelor Minerale, Gradina Engleza, Cazinoul, Vila Oprisenescu, Vila Segarceanu, Restaurantul Untaru, Restaurantul Englez au fost cateva din atractiile statiunii pe langa efectele balneare ale lacului.

Teatrul in are liber cu Chioscul pentru fanfara, Terenul de Tenis si cel de Popice, restaurante cu bucatarie romana, franceza si germana, berarii, vile, erau locuri de relaxare pentru cei ce veneau aici.

Din cateva carti postale ce au fost studiate de-a lungul timpului s-a vorbit de existenta marelui Hotel Poppescu unde scriitorul Panait Istrati a lucrat ca portar in vara anunlui 1908. Laptaria Nazica, Birtul Vasilescu, Bazarul Elitei, stalucitoarea vila Ancora sau Administratia Bailor, toate inconjurate de  ghirlande, scuaruri, copaci falnici sau plante  decorative, ofereau stabilimentului balnear o ambianta incantatoare.

Inaugurarea la 24 iunie 1900 a  primei linii de tramvai pe traseul de 6 kilometri Braila Centru-Lacu Sarat, a ocazionat editarea unor spendide ilustrate cu ”trasurile motrice” strabatand drumul prin padure, ocolind rondul cu fantana arteziana, aflata la intrarea in statiune.

Toate acestea , alaturi de factori naturali de tratament, faceau ca statiunea Lacu Sarat sa fie cautata de numerosi vizitatori printre care si straini.

Revenind in zilele noastre, imaginea actuala a celei ce “a fost odata” este dezolanta, acum existand doar cateva restaurante, vile si terase, insa spatiile verzi, rondoul cu fantana precum si plaja lacului, sunt lasate in paragina.

lacu sarat​Ceea ce ar trebui sa fie un izvor de sanatate, o oaza de liniste, o bucata de rai pe pamant s-a transformat intr-o bucata murdara de istorie. Statiunea aflata la doar cativa kilometri de Braila este binecuvantata cu un lac ale carui proprietati nu pot fi puse la indoiala de nimeni, sunt marturii ale sutelor de oameni care si-au tratat nenumarate afectiuni.

Nimic din splendoarea perioadei interbelice, cand statiunea era plina de terase, hoteluri si cazinouri.

Anul 2014 a venit cu surprise mari pentru statiunea Lacu Sarat. Atat primaria municipiului Braila, Consiliul Judetean dar si Comuna Chiscani au alocat sume importante de bani pentru reabilitarea statiunii.

Cu toate astea fondurile sunt insuficiente pentru o modernizare completa, motiv pentru care primarul, Aurel Simionescu spera ca statiunea sa intre pe un program european de finantare.

Pe langa mentenanta propriu-zisa a lacului autoritatile au in vedere asfaltarea, montarea unor bancute pe aleile din Lacu Sarat, si amenajarea unor spatii recreative care sa atraga cat mai multi turisti.

Statiunea Lacu Sarat  reuseste cu stoicism sa ramana o dovada a faptul ca nu stim sa apreciem ceea ce natura ofera gratis. Suntem mai iscusiti in a batjocori decat in a pretui. Doar ca sa-i facem in ciuda cuiva care ne-a invins la alegeri!

Lacu Sarat ramane totusi una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania, beneficiile tratamentelor cu namolul si apa lacului fiind de notorietate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>