Published On: Dum, iun. 1st, 2014

FOTO Ploaia a facut ravagii in Braila! Comuna Galbenu: 10 gospodarii inundate!

Brailenii din Comuna Galbenu au trait momente de groza, dupa ce au vazut cum sub ochii lor, ploaia le-a maturat toata munca din aceasta primavara, amenintandu-le chiar si locuintele.

"Zece gospodării din Galbenu, aflate într-o vale, s-au inundat din cauza precipitaţiilor, iar apa a intrat şi în trei case, dar nu depăşeşte zece centimetri. Se acţionează cu două motopompe, dar nu se pune problema ca oamenii să fie evacuaţi temporar. Nu sunt înregistrate cazuri de animale sau păsări moarte", a declarat pentru Infobraila lt.col. Ştefan Stoian, purtator de cuvant al ISU Braila.

In localitatea Galbenu, din Braila, ploaia a facut prapad, iar mai multe gospodarii au fost inundate. Satul este situat mai jos decat terenurile agricole din zona, astfel ca toata apa de pe campuri s-a scurs in curtile oamenilor.

“A treia oara am pus rosiile inca 2 inundatii am avut. Ia uitati ce e aici. A venit din curtea astalalta, asta e numai apa care izvoraste, aici e o motopompa, am inchis puisorii astia aici ca nu mai aveam unde sa-i duc, aici e nenorocire .Toata apa asta e adunata pe camp aicea si a dat drumu prin sat si acuma trece. Noi am avut un parau care a trecut pe aici si nu a mai reusit sa mearga apa pe acolo ca e infundat paraul si a venit toata aici Acolo s-a format ca un lac mare asa si cand ploua se umple lacul ala si toata lumea sufera din cauza la lacul ala care s-a adunat din ploi”, a declarat o localnica, ingrijorata pentru culturile si animalele din ograda.

Pompierii au intervenit prompt cu ajutorul motopompelor reusind sa tina sub control baltile formate in urma precipitatiilor, astfel incat casele oamenilor sa nu fie puse in pericol.

“Undeva pe terenul arabil s-a creat o depresiune unde s-a adunat apa din ploi din zapezi si asa mai departe. Aia trebuia luata si deversata in firul unei vai care ne inconjoara satul. Deci putea sa fie evitata treaba asta. Am 80 de ani traiesc aicea de circa 35 de ani, din ploi niciodata nu ni s-a inundat curtea, sau casa, sau nimic”, a declarat in alt localnic din Comuna Galbenu.

In ciuda eforturilor, localnicii care nu au inchis un ochi toata noaptea de frica, au marturisit ca apa le-a distrus toata munca din aceasta primavara, culturile lor fiind afectate in totalitate.

“Toata apa asta vine din precipitatii, vine dupa camp din partea asta unde e o zona mai inalta, se strange toata iar caderea apei e de generatii numa in coace, deci firul ei e format de mult si numai incoace se scurge. Sa-I modificam noi cursul e foarte greu si mai ales acum cand suntem in situatia asta. Din cate am vazut pe pluviometrul ala de la primarie vreo 73 de litri. O cantitate mare pentru puterea noastra de a o evacua de aici. Ploaia a inceput ieri dupa amiaza spre seara si a continuat, nu stiu exact ora cand s-a oprit. Firul de scurgere a apei este prin curtile oamenilor acolo nu se poate intra cu buldozer, sunt curti parasite pline de fel de fel de buruieni unde apa nu se scurge ramane blocata acolo. Unii dintre oameni nu permit, isi protejeaza curtea si nu permit sa intrm noi sa facem sant pe acolo”, a declarat primarul Comunei Galbenu, Nicolae Ganea.

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>