Published On: lun, iun. 30th, 2014

Brailenii iau credite de la banci si nu dau banii inapoi

Restante-la-credite-pe-judeteBrailenii s-au afundat in datorii prin creditele facute la banci, fapt dovedit si de Banca Nationala a Romaniei. Profesorul de economie  Bogdan Glavan explica pe pagina sa, www.logec.ro, cum vede situatia la nivel national.

“Datele publicate la sfarsitul saptamanii trecut de BNR ne permit sa observam schimbarea majora care a survenit in bilanturile bancilor. Daca ne referim la creditele in lei, anul 2014 este primul an de dupa criza in care ponderea creantelor putrede (in total credite in lei) se situeaza pe un trend clar descrescator. Acest fenomen are doua cauze: reluarea creditarii si rezolvarea neperformantelor. De exemplu, in luna mai a acestui an creditele in lei se cifrau la 89 909 mil. lei, din care 13 330 mil. lei erau restante; spre comparatie, cu un an in urma soldul creditelor in lei era de 84 122 mil. lei, din care 12 568 mil. lei restante."

Judetul Braila este afectat de restrucurarea companiilor, de cresterea somerilor si de salariile mici. Insanatosirea bilanturilor nu merge insa uniform pe judete, ceea ce ne permite sa observam schimbarile care intervin in clasamentul judetelor in functie de ponderea creditelor neperformante. In continuare unitatile bancare din judetul Salaj au cele mai mari probleme, aici ponderea creditelor neperformante (28,3%) fiind mult peste media nationala (15,2%). Fata de octombrie 2013, la varful clasamentului au survenit cateva schimbari, in judete precum Braila sau Valcea situatia s-a inrautatit, in vreme ce in Sibiu s-a imbunatatit si ponderea creditelor neperformante a scazut. Si la coada clasamentului au aparut schimbari, chiar daca in mare judetele cu cele mai mici probleme si-au mentinut pozitiile. Astfel, in Calarasi sau Teleorman ponderea creditelor neperformante a crescut.

Judetul Braila ocupa locul doi cu restantele la banci, primul fiind Salaj. Pe al treilea loc se afla Valcea, din cauza privatizarii combinatului Oltchim cu un numar de 969 de concedieri.

La categoria celor mai buni platnici sunt cei din judetele Gorj, Dolj si Vaslui cu o datorie de 10% din credite.

*Ziarul Infobraila este detinatorul recordului absolut de vizitatori unici in presa online din judetul Braila (24 iunie 2014-13.885 vizitatori unici)*Infobraila este cel mai citit ziar brailean la evenimentele importante si cel mai citat ziar brailean in presa centrala*

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>