Published On: mie, mai 28th, 2014

PFA-urile nu mai au voie sa lucreze cu zilieri! Amenzi pana la 20 de mii de lei

vaduvaO modificare legislativă ce va intra în vigoare pe 17 iunie a declanşat o adevărată revoltă printre producătorii agricoli. Persoanele fizice autorizate nu mai au voie să lucreze cu zilieri și sunt obligate să angajeze pe bază de contract pe toți cei cu care lucrează. Asta înseamnă taxe mai mari la stat. Inspectorii de Muncă se pregătesc de controale în tot județul și amenință cu amenzi de până la 20 de mii de lei.

Angajatorii pot utiliza zilieri in activitate cu caracter ocazional din domeniile: agricultura,  vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri; activitati de intretinere si curatenie.

Angajatorii au obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta al zilierilor si sa-l pastreze la sediu, sa-l completeze inainte de inceperea activitatii si prezentarea organelor de control abilitate si sa prezinte lunar pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni catre ITM un extras al Registrului de evidenta al zilierilor.

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice este un venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.

Impozitul se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

“Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Zilierii vor putea incheia, optional, o asigurare de sanatate sau de pensie”, a declarat Dumitru Vaduva, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila.

Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 – Creante fiscale – randul 01, cod 602, „Impozit pe veniturile din salarii”, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>