Published On: joi, mai 29th, 2014

Cautatori de comori la Braila. Muzeu: “In utima vreme folosesc detectoare de metale. Nu furnizam date ca sa nu ii stimulam”

Medalia-de-aur-veche-din-BrailaIn incercarea de a va tine la curent cu sapaturile arheologice care se desfasoara in judetul Braila, am descoperit ca sunt si adevarati cautatori de comori care ingreuneaza activitatea arheologilor si pun in pericol aspecte esentiale ale istoriei noastre.

Solicitarea noastra cu privire la locatiile in care, conform crecetarilor muzeului, ar putea exista obiecte cu valoare arheologica nu a fost onorata de conducerea institutiei.

“Nu putem furniza date, pentru ca nu intelegem sa stimulam cautatorii de comori. In ultima vreme sunt din ce in ce mai multi si folosesc si tehnica avansata(detectoare de metale)”, se arata in raspunsul primit din partea Muzeului Brailei.

Cautatorii de comori obisnuiesc sa vanda, la preturi care nu corespund cu adevarata valoare, obiectele gasite catre colectionari sau bisnitari care la randul lor le scot din tara si le pun in vanzare la adevarata lor valoare.

Cautatorii de comori dacice nu se ghideaza dupa focuri umblatoare pentru a gasi comori, ci, pragmatici, folosesc detectoare de metale performante. Exista o piata destul de dezvoltata in Romania pentru aceste detectoare de metale, ce se vand, prin mica publicitate, la preturi cuprinse intre 900 si cateva zeci de mii de dolari.

Existenta comorilor, intre mit si realitate

Zeci de povesti spun ca turcii, pana sa fie alungati, si-au ascuns aurul in labirintul subteran din zona Brailei, in speranta ca vor reveni sa-l recupereze. Despre aceste bogatii povestesc cronicile inca de pe vremea lui Mihai Viteazul: „Pentru eliberarea Brailei, ostile lui Mihai au trebuit sa sustina sase batalii. In aprilie 1595, oastea condusa de banul Mihalcea a obtinut capitularea garnizoanei turcesti, care suferise grele pierderi. Ostenii au gasit in cetate, scriu cronicile, «un milion de bani de aur si multe provizii»", spunea arhivistul Gheorghe Iavorschi.

Mitul este amplificat si de faptul ca nimeni nu stie ce se ascunde sau cat de vast este labirintul de sub oras. Oficial nu exista nicio dovada ca intr-adevar ar exista comori ascunse dar, in multe din satele judetului existenta aurului turcesc este considerata o certitudine.

In fostele sate ale judetului, credinta ca in noaptea Sfantului Gheorghe ies comorile la iveala, din pamant, este cu atat mai mare. La Tichilesti, de pilda, un satean a solicitat autoritatilor in urma cu cativa ani un buldozer, ca sa sape „la Cruce", acolo unde, spune el, ar fi vazut „flacari albastrui, de juma' de metru" iesind din pamant.

„Veneam de la schimbul II. La intrare in comuna, era sa cad de pe bicicleta: ieseau limbi de foc din pamant. Si era aproape de miezul noptii, in noaptea Sfantului Gheorghe!", a povestit batranul.

Omul a cerut Primariei un buldozer, insa autoritatile nu l-au luat in serios, iar aurul a ramas negasit.

Cazul neelucidat al monedelor din aur

Circa 200 de monede de aur au fost descoperite la sfarsitul lunii iulie, in 2012,  de muncitorii firmei care reabilita imobilul din Calarasi nr. 1. Monedele erau zidite langa tocul unei usi, sustinea Massimiliano Vichi, managerul firmei de constructii. Cand muncitorii au facut descoperirea, managerul nu era in localitate, dar angajatii sai l-au sunat si el i-a indrumat sa predea monedele de aur proprietarului. El a mentionat faptul ca, din descrierile muncitorilor, stie ca erau monede de aur cu un cal pe o parte si cu cap pe cealalta, iar barbatul respectiv nu avea barba. Pe fiecare scria 100 de lei. Proprietarul imobilului a declarat insa ca nu exista nicio comoara iar colectia de monede gasita de muncitori este lipsita de valoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>