Published On: lun, mai 12th, 2014

Boala fara leac: Petele de pe fata pot ascunde o boala pe viata!

systemic-lupus-erythematosusLupusul este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. O boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le.

Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. In cazul majoritatii bolnavilor, monitorizarea bolii si administrarea unui tratament de intretinere controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor.

Exista cinci tipuri de lupus eritematos, si anume: sistemic, discoid/cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal. Acest articol se va referi numai la cel sistemic, considerat cel mai sever si totodata cel mai des intalnit.

Simptomele acestei boli pot evolua de la oboseala extrema, mancarime cutanata, dureri articulare, pana la manifestari mai severe cu afectarea rinichilor, inimii, plamanilor, celulelor sanguine sau a sistemului nervos. Simptomatologia lupusului depinde de ce organe sunt afectate si cat de sever.

"Persoanele care observa ca au o roseata la nivel facial care persista sa se prezinte la medicul dermatolog pentru a se stabili un diagnostic. Daca amana prezenta la medic, boala se agraveaza. Atunci cand li se spune ca au lupus, pacientii nu se alarmeaza, nu se sperie. Daca nu este cancer, pentru ei totul este in regula. Cancerul ii inspaimanta. Din pacate, multi bolnavi nu inteleg ca boala este pe viata. Trebuie sa accepti diagnosticul, sa lupti cu boala. Pentru pacientii care sufera de lupus tratamentul este permanent. Medicamentele sunt compensate si diferenta de pret pe care o suporta pacientul din propriul buzunar este acceptabila. Nu este un tratament scump ca sa fie nevoie de eforturi financiare mari pentru a-l achizitiona. Nu avem bolnavi care sa intrerupa tratamentul pentru ca nu au bani", a declarat dr. Corneliu Dobre.

Majoritatea cunostintelor actuale despre lupus, au fost adunate de la pacienti cu forma severa a acestei boli. Actualmente medicii pot diagnostica si forme usoare ale lupusului in fazele incipiente. Diagnosticul precoce al bolii asociat cu tratamentele de ultima ora, imbunatateste rezultatele acestuia si rata de supravietuire.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>