Published On: joi, apr. 3rd, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Pictor al CASEI REGALE cu 3 medalii de AUR si Ordinul STEAUA ROSIE

Pictura romaneasca a secolului XX se mandreste cu un nume cu rezonante polifonice: Arthur Garguromin Verona, un remarcabil talent pentru pictura si o dragoste pentru trecutul istoric si splendorile pamantului romanesc. Primul intre cei ce au purtat acest nume, Arthur Verona s-a afirmat in pictura romaneasca intr-un moment in care arta lui Nicolae Grigorescu domina intreg spatiul artistic romanesc.

Arthur Garguromin Verona  s-a nascut pe 25 august 1868 la Braila.

Studiile liceale le-a absolvit la Cernauti, fiind mai apoi trimis de parinti la Academia din Viena, pentru a studia artele militare.

Prima lucrare a viitorului pictor, a fost expusa la Viena, in 1889 si purta titlul de "Patrula de noapte".

Absolva Academia militara in anul 1891, devenind ofiter de dragoni in armata austriaca. Renunta in scurt timp la cariera militara, sub influenta miscarii seccesioniste si a pictorilor Fritz von Udhe si Simon Hollosy (intemeietorul scolii de pictura de la Baia Mare) dedicanu-se exclusiv picturii.

A studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen, ca elev al lui Fritz von Uhde.pictura2

In 1899, artistul pleaca la Paris, pentru a urma cursurile celei mai celebre institutii artistice a vremii, Academia Julian. Expune lucrarile sale la Expozitia internationala de la Paris.

Intors in tara, expune la expozitia artistilor in viata. Participa la constituirea Societatii Tinerimea artistica, si ca fondator al ei, se bucura de succese.

Lucrarile sale au fost remarcate de Nicolae Grigorescu

Verona s-a  simtit atras mai ales de pictura clasica, fiind cucerit la fel de mult si de frumusetea picturii marelui predecesor, Nicolae Grigorescu. De la acesta imprumuta mai ales tematica, inclinatia catre o expresie cat mai sincera si viziunea realista, insa fara a renunta definitiv la compozitia in atelier, in favoarea spontaneitatii picturii in plein air.

Organizeaza prima expozitie personala in 1902

Lucreaza intens, in ulei, peisaje in special din Moldova, Braila, Herta. Impresionismul picturii lui dobandeste o nota particulara, lipsita de spontaneitate.

In 1903 atelierul lui din Piata Victoriei este mistuit de un incediu, iar o mare parte a lucrarilor sunt distruse, totusi este prezent cu peste 12 lucrari la Expozitia "Tinerimii artistice" si reuseste sa expuna si la Atena si München.

In urma participarii la Salonul de pictura de la München, in 1910, este distins cu Medalia de Aur.pictura arthur verona

Intre 1911-1912, participa la diverse expozitii cu peste 25 de lucrari si obtine la Munchen pentru lucrarea "Spartul horei" a doua Medalia de Aur. Un an mai tirziu in iunie 1913, la Expozitia internationala din Munchen obtine cea de a treia Medalie de Aur si este considerat, de critica, ca urmasul lui Nicolae Grigorescu.

In 1917 lucrarile sale impreuna cu tezaurul Romaniei sunt duse in Rusia.

Este distins cu Ordinul "Steaua Romaniei". Participa la a XXIII-a Bienala de la Venetia cu 7 lucrari, regele Umberto al Italiei ii cumpara lucrarea "Nunta in Moldova". Regina Maria ii ofera o comanda: pictura capelei Castelului de la Bran. Mai apoi picteaza fresca " Maica Domnului" pentru biserica de la Preany Kattor din Iugoslavia. A fost numit cavaler onorific "Pentru Merit" i se confera de asemenea ordinul "Meritul Cultural" in grad de Cavaler Clasa I.

Anul 1935 aduce nenorocirea asupra lui, un incediu ii distruge pentru a doua oara atelierul, impreuna cu peste 100 de lucrari.

Casa regala ii ofera o noua comanda: pictura tavanului deasupra Scarii Voievozilor din Palatul Regal, realizand fresca intitulata "Apoteoza". Devine profesor la Scoala superioara de pictura si sculptura bisericeasca de pe langa Arhiepiscopia Bucuresti.

Se stinge in 1946, suferind si uitat, la Bucuresti.

In opera lui Verona, formele nu s-au topesc sub efectele atmosferice, ba mai mult, acestea a prezentat o structura pusa in evidenta de usoarele contururi trasate cu negru.

Opera „Ursari” constituie una dintre marturiile cele mai sincere ale atractiei pictorului Arthur Verona fata de subiectele traditionale, de arta din popor, de elementele constitutive ale spatiului cultural specific romanesc.

Picturile lui Verona se vand in prezent la sume intre 8.000 – 15.000 euro.

O strada din Bucuresti ii poarta astazi numele.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>