Published On: mie, apr. 23rd, 2014

Golgota lui nea’ Stan. Satul “fara caini” unde au fost sfasiati doi braileni

Share This
Tags

crima-albina_4Nea' Stan a murit in a doua zi de Pasti. S-a stins in chinuri, sfartecat, bucata cu bucata, de o haita de caini, la marginea unui drum european.

A fost vanat de niste fiare si sfasiat de nepasarea autoritatilor. Nimeni nu i-a auzit ultimele strigate. Si-a gasit sfarsitul, asa cum a trait. Singur.

Plecase din spital si nu avea o chioara in punga. Casa era departe, la 50 de km de oras, dar tot nu a renuntat. Taran neaos, intarit de vremuri si de vitregiile Baraganului, a luat la pas soseaua. Necajit, umilit de propria-i conditie, dar increzator in propriile-i forte, a strabatut mai bine de 15 kilometri. A trecut de satul Albina, numarand orele pana isi va aseza trupul obosit pe patul cu arcuri rupte. 

Salvarea care l-a adus cu doar cateva ceasuri inainte la spitalul din Braila a trecut pe langa el. Cu siguranta, si-a tras sufletul si s-a gandit, fie si pentru o clipa, la cat mai are de mers. Nu a contenit sa mearga spre casa, desi drumu-i era o imensa povara.

Se lasase intunericul, insa ravna lui ii era far in bezna. Ce soarta, ce napasta, ce vointa!

Cazuse cu bicicleta, ambulanta il adusesera la spital, medicii ii bandajasera ranile, dar nimeni nu s-a oferit sa il duca acasa. Nu s-a plans, nu a cersit, ci doar si-a strans zdravan in palmele batatorite chinul, cum putini ar fi in stare sa o faca.

Hippocrate ar fi avut multe de spus, insa nea' Stan nu il cunostea. Si nici bunic sau tata de politician nu era nea' Stan. Era un drumet sarman, un cetatean constiincios. Si el vota o data la patru ani.

Soseaua parea fara capat, iar negura din ce in ce mai apasatoare. 

A simtit o durere fulgeratoare si s-a prabusit pe iarba umeda. Carnea i se desprinse de oase, iar coltii cainilor ii sfartecau fiecare particica a trupului. Cainii erau infometati, iar nea' Stan era prea obosit sa mai lupte, sa se mai zbata. A fost mancat de viu, asa cum au spus medicii legisti. Nu si-a mai vazut satul, ulita pe care a copilarit si casa in care a sperat, ca orice batran, sa inchida ochii pentru totdeauna.

Luni seara, un sofer i-a vazut cadavrul. Ce mai ramasese din el. Din acel moment, nea' Stan a devenit un nume in catastifele Politiei.

Ce nu stia barbatul este ca in locul unde s-a pravalit, cu doar cateva saptamani inainte, cadavrul unei brailence, trecute de 50 de ani, a fost mutilat de aceiasi caini. Fusese ucisa cu zeci de lovituri de cutit, insa pana un trecator i-a zarit trupul, patrupezii au devorat-o.

Primarul localitatii mi-a spus sec si apasat: "Nu avem caini aici!".

Cainii au fost tot acolo, l-au asteptat pe nea' Stan, cum, desi suna cinic, mai asteapta pe oricine vrea sa isi gaseasca sfarsitul la marginea unui sat european.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>