Published On: mar, apr. 29th, 2014

Cardul european de SANATATE! Vezi aici ce beneficii ai!

cardRomania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene.

“Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene in cel mai scurt timp despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce  Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta”, a  anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Executivul a aprobat in sedinta de Guvern Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera.

La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a declansat o actiune de infringement de necomunicare, deci nu pentru modalitatea de transpunere, alaturi de alte 12 state din Uniune. Dupa ce Romania a transmis raspunsul si a transpus Directiva, Comisia va fi notificata, iar actiunea de infringement cel mai probabil va fi clasata.

Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu prevederile actului normativ aprobat.

“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In unele cazuri, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera pacientii romani vor trebui sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene.

Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru urmatoarele tipuri de tratament (implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea), medicamente in tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.

Rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizeaza la nivelul  tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

Nu se suporta costurile referitoare la: contravaloarea serviciilor de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate si costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.

Pacientii romani vor putea beneficia de asistenta cu privire la asistenta medicala transfrontaliera prin intermediul unui Punct National de Contact, ce va functiona incepand cu luna mai in subordinea CNAS.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>