Published On: mar, apr. 8th, 2014

Braileanul Nicolae Tilihoi – Fundasul de fier al Craiovei Maxima

Tilihoi (1)De-a lungul timpului, in cei 91 de ani de existenta a clubului brailean de fotbal, au onorat tricoul echipei mii de jucatori. Dintre toti acestia, unii au ramas in memoria publicului brailean si nu numai. Unul dintre ei a facut cariera in Banie, si a scris istorie in fotbalul romanesc. Legenda vie a Craiovei Maxima, Nicolae Tilihoi s-a nascut la Braila pe 9 decembrie 1956. 

Cariera fulminanta a celui care avea sa scrie istorie la Craiova a inceput in 1969, Tilihoi invatand sportul rege la Comertul Braila. In orasul de la malul Dunarii nu a evoluat foarte mult. A jucat doar doua sezoane la Progresu, in perioada 1974-1976.

Bania i-a atras ca un magnet pe toti in acea vreme. Devenise "Campioana unei mari iubiri". A reusit victorii incredibile, dar a si "infrant" cand nimeni nu se astepta. Daca ar fi sa se faca un clasament al valorii, Craiova Maxima ar concura cu sanse mari la podium in sectiunea dedicata celei mai bune echipe din fotbalul românesc.

Fundasul de fier al Craiovei Maxima

Constructoru CraiovaOriginar din Braila, Nae Tilihoi a fost descoperit de Corneliu Andrei Stroe la un trial in Bucuresti si dus la Universitatea Craiova

A debutat in Divizia A sub culorile celebre “alb-albastre” in 1976, intr-un meci al oltenilor cu Poli Timisoara. La Universitatea s-a consacrat, a fost titular in “Craiova Maxima”, echipa cu care a cucerit doua titluri, patru Cupe ale Romaniei si a ajuns in semifinala Cupei UEFA ’83.

Tilioi s-a integrat intr-o linie de patru aparatori fiind un fotbalist complet, cu tehnica in regim de viteza, viteza, deposedare si detenta. Negrila, Tilihoi, Ungureanu si Stefanescu a ramas cu siguranta cea mai longeviva aparare din fotbalul romanesc, dainuind nu mai putin de opt editii de campionat. Mai bine de un deceniu a facut pereche cu Costica Stefanescu, in centrul liniei de fund.

nicolae tilihoiIn divizia A a evoluat in 294 de partide, marcand de 7 ori. Are 36 de aparitii in cupele europene si 11 in tricoul nationalei. La echipa nationala a Romaniei a debutat in martie 1979. Si-a inchieat cariera de fotbalist la echipa Metalul Bocsa pentru care a evoluat un sezon, in periaoda anilor 1987-1988.

Ca antrenor a fost la Metalul Bocsa, Jiul IEELIF Craiova, a promovat-o din judet in Divizia B, Electroputere, Universitatea, Chimia Ramnicu Valcea, Callatis Mangalia si FC Drobeta Turnu Severin.

In sezonul competitional 1996-1997 a castigat titlul de campioana cu echipa de tineret a Universitatii Craiova, fiind atunci si secundul lui Emerich Jenei la seniori. In ultimii ani de antrenoriat, Tilihoi a condus, in 2003, echipa Senaco Novaci  din divizia “C” iar in 2004 pleaca in Siria unde isi incheie activitatea de antrenor.

In momentul actual Nicolae Tilihoi ocupa functia de director sportiv pentru echipa de seniori in cadrul CS U Craiova. Din 2003 este cetatean de onoare al Craiovei.

Cronicar in vremuri tulburi 

cupa craiova maximaIn 2011, la o tipografie din Banie a vazut lumina tiparului prima carte a fostului mare fotbalist al Universitatii, Nicolae Tilihoi.

Intitulata "Cronicar in vremuri tulburi", cartea contine editorialele scrise de fostul component al "Craiovei Maxima" in cotidianul regional Gazeta de Sud, incepand din 2005 pana in 2011. In carte se mai gasesc si 45 de fotografii din istoria Universitatii Craiova si a echipelor nationale de tineret si seniori din perioada in care Tilihoi a imbracat tricoul Romaniei.

Tilihoi este al patrulea component al Craiovei Maxima care si-a etalat de-a lungul timpului veleitatile jurnalistice. Ilie Balaci a publicat articole in revista Ramuri, Sorin Cartu si-a publicat opiniile in Sportul Romanesc, in timp ce Aurel Ticleanu este analist si comentator de fotbal.

Spectacol fotbalistic de gala

tilihoiAnul trecut, in Trivale, pe stadionul Nicolae Dobrin din Banie a avut loc un spectacol fotbalistic de gala la care au participat formatiile: FC Arges, Craiova Maxima, Steaua ’86 si Juventul 92, totul in cadrul Trofeului « Nicolae Dobrin »

Din echipa Craiovei Maxima, de la acea competitie de old boys au facut parte Gabriel Boldici, Nicolae Negrila, Nicolae Tilihoi, Nicolae Ungureanu, Aurica Ticleanu, Aurica Beldeanu, Ioan Geolgau, Ilie Balaci, Rodion Camataru, Constantin Donose, Papura Cornel, Racoltea Marius, Emil Sandoi, Ciurea Gigi, Bacu Marian, Silviu Cristescu, Daniel Mogosanu, Narcis Mohora – antrenor Cornelui Stroe, Nicolae Negrila.

De-a lungul anilor, la Craiova au mai avut loc meciuri demonstrative intre fostele glorii ale Craiovei Maxima. Chiar anul trecut, legendarii fotbalisti ai Craiovei au disputat un meci cu suporterii de la Asociatia Suporterilor Olteni, victoria apartinand si de aceasta data fostilor jucatori care au scris istorie in fotbalul din Banie.

nicolae-tilihoi-Data si locul nasterii: 9 decembrie 1956, Braila

1976-1987: jucator la Universitatea Craiova

August 1976: debut in divizia “A” la Universitatea Craiova

Martie 1979: debut in nationala Romaniei

1987/1988: jucator la Metalul Bocsa

1990/1991: antrenor principal la Jiul Craiova (divizia “C”), pe care a promovat-o in divizia “B”

1991/1992: antrenor secund la Electroputere Craiova (locul 3 in divizia “A”)

1996/1997: antrenor la formatia de tineret a Universitatii Craiova (a castigat titlul de campioana), apoi antrenor secund la seniori (antrenor principal: Emerich Jenei)

1998-2002: organizator de competitii la Universitatea Craiova

2003: vicepresedinte la Electro Craiova (divizia “C”)

2003: antrenor la Senaco Novaci (divizia “C”)

2004: antrenor in Siria

Ca jucator:

296 meciuri in Divizia A / 7 goluri inscrise

36/0 in Cupele Europene

11/0 in echipa nationala.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>