Published On: joi, apr. 17th, 2014

800 de bolnave cu cancer la san vor beneficia de reconstructie mamara

CANCER-LA-SANPacientele cu cancer mamar vor avea acces la analize de ultima generatie si operatii de reconstructie.

“Am spus ca vom face totul pentru a facilita accesul la medicatie, analize si interventii de refacere de ultima generatie pentru pacientele cu aceasta boala. Am reusit prin Hotararea de Guvern adoptata astazi sa dam pacientelor afectate de aceasta forma de cancer posibilitatea de a beneficia de investigatii, medicatie si operatii de reconstructie”, a declarat azi ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Pacientele care sufera de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente si la reconstructie mamara prin endoprotezare.

Noile prevederi se regasesc in Hotararea de Guvern adoptata astazi de Executiv, care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014.

Noua hotarare prevede reincluderea investigatiei PET-CT (scanare de inalta rezonanta pentru depistarea si stadializarea cancerului) si introducerea reconstructiei mamare dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare in Programul National de Oncologie.

Astfel, un numar de 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstructie mamara, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei.

Totodata, 3000 de paciente vor efectua investigatii PET-CT, suma totala alocata fiind de 12 milioane de lei. Sumele acordate se incadreaza in bugetul alocat pentru derularea Programului National de Oncologie.

De asemenea, prin Hotararea de Guvern adoptata este completat articolul 23 din HG nr. 124/2013, care reglementeaza acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis,  cu medicamentul corespunzator DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat.

“Acest medicament poate fi administrat si subcutanat in regim ambulator  pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, fata de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos in unitatile spitalicesti. Astfel venim in sprijinul pacientelor pentru ca acestea au tot dreptul la un acces facil la medicatie”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>