Published On: vin, mart. 28th, 2014

Viviane Reding:”Alegerile europene trebuie sa fie cu adevarat europene”

ueCu doua luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, doua noi rapoarte publicate de Comisie ofera o imagine de ansamblu asupra masurilor decisive luate pentru a face aceste alegeri si mai democratice si pentru a aduce politica europeana mai aproape de cetateni. Primul raport analizeaza modul in care recomandarile formulate de Comisie anul trecut pentru sporirea transparentei si a legitimitatii democratice a alegerilor europene au fost puse in practica de statele membre si de partidele politice. O recomandare esentiala prevedea indeosebi ca partidele politice europene sa desemneze un candidat la functia de presedinte al Comisiei. Cel de al doilea raport analizeaza noul instrument de comunicare dezvoltat de Comisie de-a lungul ultimelor 18 luni – dialogurile cu cetatenii. Acestea au fost concepute pentru a informa cetatenii, pentru a le reda increderea in institutiile europene si nationale si pentru a-i determina sa constientizeze ca vocea lor conteaza intr-adevar in cadrul UE. Publicarea acestor doua rapoarte coincide cu un dialog paneuropean cu cetatenii organizat la Bruxelles, la care participa peste 150 de cetateni provenind din toata Europa.

„Alegerile europene trebuie sa fie cu adevarat europene. Cetatenii trebuie sa cunoasca modul in care alegerea pe care o fac se incadreaza in contextul european mai larg. Pentru prima data in istoria integrarii europene, s-a lansat o dezbatere privind desemnarea clara a unor candidati la functia de presedinte al Comisiei. Astfel se naste o democratie cu adevarat europeana”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

Un raport privind dialogurile cu cetatenii publicat astazi arata ca acestea au contribuit semnificativ la umanizarea politicilor UE. Acest format a inceput sa fie preluat si de statele membre – oameni politici de la nivel national din tari precum Germania, Bulgaria si Irlanda au lansat dialoguri proprii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>