Published On: mie, mart. 26th, 2014

INTERVIU cu cel mai bun elev din lume la Astrofizica, un brailean: « Prefer America. Am dubii in a urma o facultate in Romania! »

Share This
Tags

elevBraileanul Denis Turcu a reusit sa scrie istorie, alaturi de alti 4 colegi din Romania, reprezentand cu succes tara noastra la cea de-a VII-a editie a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, desfasurata la Volos, Grecia, in perioada 27 iulie- 5 august 2013.

Echipa din Romania a obtinut cel mai bun rezultat dintre cele obtinute la toate editiile acestei competitii, doua medalii de Aur, doua de Argint si una de Bronz. O medalie de Aur a fost cucerita de brailean, el situandu-se chiar pe prima pozitie in clasament.

Denis Turcu a acordat un interviu in exclusivitate pentru Infobraila.

R : De ce ai ales sa urmezi cursurile liceale in capitala ?

Turcu : Am ales sa plec din Braila doar pentru a-mi continua studiile in cadrul Liceului International de Informatica din Bucuresti. Pe parcursul scolii gimnaziale am intalnit la diverse concursuri si olimpiade elevi de la acesta unitate de invatamant si mi-au povestit ce fel lucreaza ei acolo si am constatat ca este vorba despre un colectiv care deja se afla in top la competitii. Era mult mai util pentru mine sa fiu in acest mediu, mult mai competitiv. M-am gandit ca m-ar determina sa lucrez mai mult, sa fiu mai pasionat si sa invat mai multe lucruri.

Am vorbit si cu profesorii de la acest liceu care insoteau elevii la olimpiadele nationale si m-au atras catre aceasta unitate de invatamant si am decis sa fac acest pas in speranta ca urma sa fie ceva mai bun pentru viitorul meu, sa am o sansa in plus pentru a invata mai multe lucruri si sa am o deschidere mai larga catre olimpiadele si concursurile internationale.

R : Te pregatesti suplimentar pentru rezultatele pe care le-ai obtinut ?

Turcu : La scoala avem pregatiri in fiecare saptamana la fizica. In clasa a IX-a, aceastea erau la un nivel mai relaxat, dupa care in clasa a X-a totul a devenit mult mai intens. Acum ma axez foarte mult pe rezolvarea problemelor pentru olimpiade. Nu a fost foarte usor, dar am facut ceea ce mi-a placut.

R : Intentionezi sa urmezi o facultate in Romania sau in strainatate?

Turcu : In ceea ce priveste facultatea, mi-ar placea foarte mult sa studiez in America. Am aplicat deja la inceputul clasei a XII-a la toate universitatile mari de acolo, insa nu am primit momentan raspuns, mai dureaza in medie o saptamana. Am primit insa in urma aplicarii mele o oferta din partea universitatii Cambridge. Sper sa reusesc sa indeplinesc toti termenii, dar eu prefer America, asa ca mai astept cateva raspunsuri.

Inca nu m-am hotarat ce facultate o sa urmez daca voi fi acceptat in America. Pana acum cateva luni imi doream sa devin profesor universitar si mi-ar fi placut sa raman acolo, dar intre timp am mai meditat si existand posibilitatea de a studia ceva foarte diferit de ceea ce am facut pana acum, cum ar fi Computer Science sau Economie. In speranta ca o sa fiu acceptat acolo, va trebui sa ma decid in primul rand cu ce o sa continui. Insa in ceea ce priveste posibilitatea de a urma o facultate in Romania, am dubii foarte mari in acest sens.

R : Ce cariera iti doresti sa urmezi dupa ce inchei cursurile universitare ?

Turcu : Am citit cateva interviuri cu persoane care au absolvit cursurile facultatilor din America si care acum lucreaza in tara. Nu m-ar deranja sa fac lucrul acesta, atat timp cat ei au reusit, sunt sigur ca se poate. Daca voi ramane pe fizica, urmandu-mi visul de a deveni profesor universitar, imi doresc sa raman in America. In orice caz, lucruri se pot schimba. Cert este ca fizica, stiintele vor ramane mereu o pasiune a mea, in momentul de fata nu sunt sigur daca voi face sau nu o cariera din asta.

Imi doresc foarte mult sa imi termin studiile, atat facultatea si masterul cat si doctoratul, dupa care, in fuctie de domeniul pe care o sa il aleg, o sa ma hotarasc daca voi contina cu fizica sau ma voi axa pe Economie si Computer Science.

VEZI AICI ARTICOLUL despre Denis Turcu!

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>