Published On: mar, ian. 7th, 2014

Romani expulzati din statele UE. Vezi aici conditiile!

08joburi_in_ue_reuters_be17430a1e_145d341848Tarile UE nu pot limita libera circulatie a muncitorilor, dar ii pot trimite acasa pe cetatenii europeni care in decurs de 3 luni nu si-au gasit un loc de munca si nu au mijloacele necesare de subzistenta.

“Comisia Europeana trebuie sa vada ce decid autoritatile britanice. Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor '50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice”, a spus purtatorul de cuvant al CE.

Orice derogare de la aceste principii este strict limitata in timp in tratatele de aderare, iar niciun stat membru nu poate limita libera circulatie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014 in cazul muncitorilor romani si bulgari.

Referitor la faptul ca Belgia expulzeaza, dupa 3 luni, cetatenii europeni care nu au un loc de munca sau mijloace de a se intretine, purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todda declarat ca aceasta posibilitate le este oferita statelor membre conform Directivei din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor. Acesta a adaugat ca Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii. Totodata, Jonathan Todd a precizat, raspunzand unei intrebari, ca CE nu se va ocupa de eventualele probleme care ar putea aparea in urma eliminarii restrictiilor pentru romani si bulgari.

In ceea ce priveste invazia preconizata de la 1 ianuarie 2014, Todd a declarat: “Daca au fost miscari ale muncitorilor romani si bulgari in tarile membre, CE nu putea fi instiintata imediat de catre acestea. Dar, din ce am vazut, ca si voi, din relatarile de presa, cu siguranta nu au fost un mare numar de muncitori romani si bulgari care sa plece in alte tari membre”.

Ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014 a provocat dezbateri aprinse in Marea Britanie si, mai nou, in Germania.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>