Published On: vin, aug. 30th, 2013

CULITA TARATA revine in prim-plan: Guvernul Nastase i-a dat IMB, Guvernul Ponta ii da cedeaza GRATUIT infrastructura de irigatii

Share This
Tags

Culita TarataMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a supus dezbaterii publice in aceasta saptamana cinci proiecte de acte normative care vizeaza aprobarea constitutirii dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului catre mai multe organizatii, printre care si Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei, din care fac parte firme ale afaceristului Culita Tarata. Conform Hotnews, ministerul sustine ca potrivit legii aceste bunuri pot fi date in administrare sau in folosinta si pot fi concesionate ori inchiriate si ca a ales sa le ofere in folosinta gratuita pana la 30 de ani pentru a-si reduce costurile de administrare, exploatare, reparare si intretinere.

Incepand cu data aprobarii prin ordin al ministrului, transmiterea dreptului de folosinta gratuita se face pentru o perioada de cinci ani, urmand ca dupa expirarea acestei perioade, dreptul de folosinta sa poata fi extins pana la 25 de ani, daca organizatia a respectat obligatiile stabilite in protocol.

Toate aceste organizatii, printre care si Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei,  sunt institutii publice pentru ca sunt persoane juridice de utilitate publica fara scop patrimonial, conform Ministerului Agriculturii.

Ministerul nu a explicat pana in acest moment de ce nu a ales sa concesioneze sau sa inchirieze aceste bunuri si a optat pentru constitutirea dreptului de folosinta gratuita. Insa motivele pentru aceasta “miscare de forta” sunt specificate in proiectele de acte normative: “Avand in vedere principiul subsidiaritatii si al eficientei economice, pentru imbunatatirea managementului amenajarilor de imbunatatiri funciare si reducerea costurilor de administrare, exploatare, reparare si intretinere se propune constituirea dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului “.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, sediul Organizatiei de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei are aceeasi adresa cu cea a companiei TCE Braila, detinuta de seful CJ Neamt, Culita Tarata: str. Calarasilor Nr. 327.

Albeanu Constantin, director al Organizatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii – Insula Mare a Brailei (OUAIIMB), a precizat pentru Hotnews ca “o firma membra a TCE Braila face parte din Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei”.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>