Published On: joi, iul. 4th, 2013

Sambata se inaugureaza Casa “Petre Stefanescu Goanga”

Casa Petre Stefanescu Goanga netSambata, 6 iulie, de la orele 11.00 are loc deschiderea oficiala a Casei “Petre Stefanescu Goanga. Atunci, primarul Muncipiului Braila, Aurel Simionescu va taia panglica de inaugurare, urmand ca evenimentul sa fie continue cu un film documentar si un moment artistic.

Municipiului Braila a implementat proiectul ,,Reabilitare Casa Petre Stefanescu Goanga”, in anul 2011, proiect cu finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene avand ca scop reintregirea patrimoniului cultural – istoric si valorificarii turistice a patrimoniului brailean.

Obiectivul general al proiectului ,,Reabilitare Casa Petre Stefanescu Goanga” a const in valorificarea eficienta a patrimoniului cultural al Municipiului Braila in vederea dezvoltarii durabile a turismului.

Ca si obiective specifice pe termen mediu/lung proiectul de reabilitare are in vedere atragerea unui  numar ridicat  de vizitatori ai Casei “Petre Stefanescu Goanga”, cresterea numarului  de evenimente culturale locale, cresterea  numarului de turisti  in Municipiul Braila si cresterea gradului de urbanism si imbunatatirea imaginii comunitatii per ansamblu.

Lucrarile de reabilitare a obiectivului de investitie Casa “Petre Stefanescu Goanga” s-au desfasurat in perioada 21.11.2011- 30.05.2013 si au constat in lucrari pentru consolidarea  fundatiilor, lucrari pentru consolidarea peretilor portanti si neportanti, refacerea planseelor, inlocuirea tamplariei interioare si exterioare, lucrari de arhitectura, lucrari de reabilitare a instalatiilor electrice si sanitare, lucrari de sistematizare pe verticala, dotarea cu mobilier specific a imobilului.

Lucrarile care au avut loc la Casa “Goanga” au intarzit, in urma sapaturilor, arheologii descoperind lucruri interesante si vechi de sute de ani. Pe langa mormintele descoperite, se pare ca acestia s-au pronuntat asupra faptului ca, fundatia acestei cladiri dateaza din secolul XVI-XVII.

“Un caz mai particular este la Casa Goanga unde dupa ce au facut sapaturile acolo, au gasit o serie intreaga de lucruri care par a fi interesante, dincolo de niste morminte pe care au reusit sa le gaseasca in acea zona, mi se spune ca aceasta casa este construita pe o fundatie de secol XVI-XVII. Poate fi interesant si pentru zona de arheologie si pentru istoria cetatii, pentru ca este in centrul istoric, in zona care a fost un subiect de interes pentru arheologie si pentru evolutia istoriei pe aceste locuri,” declarat primarul Aurel Simionescu, la momentul respectiv.

In urmatoare perioada, mai precis in intervalul iulie 2013 – iulie 2014  se vor desfasura activitati de promovare a acestuia. Printre activitatile cultural – artistice ce se vor organiza amintim: Prietenii cartii si muzeului, Braila de ieri si de azi, Turneul International Feminin de Sah – Memorial Maria Albulet – ed.VI, Serata muzicala dedicata lui Petre Stefanescu Goanga, Expozitii de tablouri si documente, Semne de Primavara, Targul de paste al micilor mesteri populari si Targul micilor mesteri populari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>