Published On: joi, iul. 4th, 2013

Obligatiile fiscale ale contribuabililor care utilizeaza zilieri

zilieriDirectia Generala a Finantelor Publice judet Braila readuce in atentie principalele obligatii fiscale in cazul utilizarii zilierilor in activitatea cu caracter ocazional.

Beneficiarul care utilizeaza zilieri in activitatea cu caracter ocazional din domeniile: agricultura, vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri; activitati de intretinere si curatenie, are obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor si sa-l pastreze la sediu, sa-l completeze inaintea inceperii activitatii si prezentarea organelor de control abilitate si sa prezinte lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni catre inspectoratul de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor.

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari este venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%.Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.

Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut de fiecare beneficiar de lucrari se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 Creante fiscale – randul 01, cod 602, “Impozit pe veniturile din salarii” cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.

De retinut!

Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate.Zilierii vor putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.

Beneficiarii care utilizeaza zilieri au obligatia completarii si depunerii formularului 205 “Declaratie privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate pe beneficiari de venit” prin bifarea modulului V „Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii” pana la 28.februarie.2014 inclusiv pentru impozitul retinut in anul 2013.

Baza legala: Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.276/20.04.2011; Ordinul ministrului Familiei si Protectiei Sociale nr.1.439/29.04.2011 si O.M.F.P. nr.1.930/28.04.2011, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.300/02.05.2011

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>