Published On: Dum, iul. 14th, 2013

Neregulile lui Lucian Duta la cardul de sanatate ajung la DNA: Paguba de 1,2 milioane de euro

luciandutaGuvernul Ponta precizeaza ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte CNAS, Lucian Duta.

Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al premierului, intr-un raport redactat in urma cu aproximativ o luna.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Imprimeria Nationala privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. In perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

In document se arata ca implementarea cardului a fost aprobata, in sedinta de guvern la inceputul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de fostul premier democrat-liberal Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii, Attila Cseke, si seful CNAS, Lucian Duta, fiind stabilita producerea cardurilor incepind cu ianuarie 2011, intr-un ritm de un milion carduri pe luna, astfel incat toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire in memorandum, sa fie acoperiti in 18-19 luni.

Imprimeria a derulat, in numele CNAS, proceduri de achizitie publica pentru achizitia materiilor prime (achitand 19,8 milioane lei catre furnizorul foliilor de policarbonat si 12,9 milioane euro catre furnizorul cipurilor fara insa ca, in final, sa inceapa producerea efectiva a cardurilor din cauza intarzierilor a unor activitti prevazute in memorandum, ceea ce a generat cu deficit de numerar la nivelul Imprimeriei si intarzieri la plati), pentru furnizarea solutiei informatice si achizitia serviciilor postale si de curierat.

Inspectorii arata ca in memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distributia cardurilor sa fie asigurata de Posta Romana, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat ca acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decat cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare,presedintele CNAS si directorul Imprimeriei nu trebuiau sa aproe documentatia de atribuire, ci ar fi trebuit sa asigure proceduri concurentiale pentru posta si curierat.

In raport se mai arata ca, din cele 15 masuri prezentate in memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizata integral la termenul stabilit, ceea ce a generat intarzieri, iar CNAS nu a mai incheiat un contract cu Imprimeria, astfel ca procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai fost derulat.

Inspectorii considera faptul ca Lucian Duta si-a indeplinit defectuos atributiile, acest lucru conducand la situatia in care proiectul privind introducerea cardurilor de sanatate nu a mai fost aplicat nici pana la sfarsitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natura penala.

Astfel, inspectorii il acuza pe Duta ca nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit defectuos obligatiile de serviciu, prin faptul ca nu a incheiat cu Imprimeria Nationala contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea catre Posta Romana, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, a contractului de curierat, fara ca Posta sa aiba exclusivitate pentru prestarea acestor servicii si a determinat o paguba la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

Drept urmare, Guvernul anunta ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie, Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Sanatatii, informand si Ministerul de Interne.

In luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duta de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si l-a acuzat pe fostul sef de la Casa ca, inainte de a demisiona, a inaintat facturile de incasare a taxei claw-back, generand un risc al lipsei de medicamente.

El a anuntat ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef CNAS.

In prezent, Duta este membru in BPN al PDL si presedinte interimar al PDL Sector 1.

La 13 iunie acest an, cu cinci zile inainte de finalizarea actualului raport al Corpului de Control, premierul Ponta a protestat fata de propunerea Presedintiei ca Lucian Duta, “o persoana cercetata penal” pentru activitatea CNAS, sa fie numit membru in CA al acestei institutii.

Lucian Duta a sustinut, la acel momnet, ca nu este cercetat penal si ca nu s-a inceput niciun fel de urmarire penala pe numele sau.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>