Published On: mie, iun. 12th, 2013

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, sarbatorita pe 14 iunie

RECOLTARE SANGE - UNSR - POLITEHNICA* Sloganul sub care va fi organizata Ziua Mondiala a Donatorului de Sange din acest an este “Ofera darul vietii – doneaza sange!” *

In prezent, se inregistreaza 200 de donatori pe zi, iar pe an in Bucuresti se recolteaza 44.000 – 45.000 de unitati de sange.

“Cantitatea nu este suficienta, dar ne mai ajutam cu centrele din jur. In Bucuresti sunt 60 de spitale: 52 publice si opt private care au nevoie de sange. Militam pentru donatori fidelizati si fara tichete de masa, asa cum sunt in alte tari. In 2011, am avut 1.000 de donatori mergand cu caravana, in 2012 – 2.000 de donatori si sper sa creasca numarul lor. Cand vom ajunge la un procent de 70% donatori benevoli voi cere renuntarea la tichetele de masa. Donatorul trebuie sa daruiasca benevol, sa fie educat si sa stie sa raspunda la intrebari sincer pentru a avea un sange de calitate”, a declarat dr. Doina Gosa, seful Centrului de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti.

Donarea benevola si neremunerata de sange este un pas inainte spre siguranta transfuzionala. Aceasta se realizeaza prin imbunatatirea perceptiei publice asupra rolului organizatiilor neguvernamentale, a credibilitatii si a responsabilitatii lor in promovarea donarii de sange, problema de interes general pentru societate.

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange promoveaza informarea, educarea si constientizarea populatiei asupra necesitatii donarii benevole de sange, precum si atragerea potentialilor donatori.

Orice persoana sanatoasa, care are peste 18 ani si peste 50 kg poate deveni donator de sange.

Sangele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatita si sifilis, rezultate ce pot intra in posesia donatorului dupa 48 de ore, in baza carnetului de donator.

Dupa testare, unitatea de sange donata poate fi impartita in elemente figurate ale sangelui (masa eritrocitara, trombocite etc.) si plasma, astfel incat se va putea raspunde cat mai exact nevoilor pacientului transfuzat. In acest fel, cu o singura donare pot fi salvate 3 vieti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>