Published On: mar, iun. 11th, 2013

Turcii prinsi de politisti au dat “tun dupa tun” in domeniul imobiliar din Galati

beylerPatronii firmei turcesti “Beyler” au fost pusi cu “botul pe labe”, in momentul in care au fost luati pe sus de mascati, fiind adusi la audieri la sediul IPJ Galati. Cei doi inculpati, Ahmet Hos si Osman Hos, sunt acuzati de lipsire de libertate si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Potrivit anchetatorilor, in urma perchezitiilor efectuate astazi, de politisti din cadrul Directiei de Investigatii Criminale de la IGPR si IPJ Galati, la locuintele a doi suspecti in cazul de lipsire de libertate in mod ilegal a unui afacerist turc au fost gasite un pistol cu glont, 18 cartuse, 2 aparate cu electrosocuri si un baston metalic telescopic, care au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor.

Reamintim ca doi cetateni turci l-au rapit si apoi sechestrat pe un conational in subsolul unui imobil din Braila, cu scopul de a afla informatii despre oamenii de afaceri de origine turca din judetul Galati. Cei doi i-au cerut sotiei barbatului o rascumparare in vaoare de 50.000 euro. Conform unor surse din cadrul IGPR, turcul a fost sechestrat intr-un imobil din centrul vechi al Brailei.

Contactati telefonic, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania ne-au declarat ca nu cunosc nimic despre acest subiect si nici despre cetatenii turci care l-au rapit pe omul de afaceri.

“Activitatea” turcilor este vasta, patronii de la “Beyler” aparand frecvent in presa galateana ca urmare a zecilor de milioane de euro, luate “miseleste” de la locuitorii orasului vecin.

In urma cu 8 luni, mai precis in luna octombrie a anului trecut, 90 de galateni au “inghitit momeala” aruncata de firma turceasca “Beyler”. Acestia au platit firmei sume foarte mari pentru achizitionarea unor apartamente in blocuri care nici nu au fost finalizate. O parte dintre pagubiti si-au vandut vechile locuinte, apoi au facut credite la banci pentru a putea plati pentru noul apartament. Acum, galatenii care au cazut in plasa turcilor de la “Beyler” sunt plini de datorii, fara un acoperis deasupra capului, asta pentru ca turcii s-au facut nevazuti “in negura timpului”.

Chiar langa magazinul Praktiker din Galati, firma producatoare de usi metalice “Beyler” urma sa ridice un complex imobiliar format din patru blocuri. Numai ca, dupa ce au primit banii de la viitorii proprietari, turcii au ridicat cateva nivele, dupa care au disparut cu desavarsire. In 2011, Curtea de Apel Galati a stabilit ca cei 90 de galateni care au platit intre 70.000 si 120.000 de euro pentru achizitia de apartamente in complexul BeyCity nu au dreptul la incheierea unor contracte de vanzare-cumparare.

In anul 2009, inainte ca lucrurile sa fie clare, avocatii pagubitilor au depus o plangere la Politie, atat impotriva patronului “Beyler”, cat si impotriva unor angajati ai Bancpost.

Dupa ce s-au plimbat impreuna prin atatea tribunale, pagubitii de la Beyler au ajuns sa se cunoasca foarte bine, iar de fiecare data cand ajung in instanta se striga cu apelativul “vecine”. Daca au vazut ca nu au sorti de izbanda nici dupa 2 ani de procese indelungate, unii dintre galateni au decis sa apuce calea strainatatii, muncind din greu pentru a-si acoperi datoriile.

Potrivit unui raport intocmit de administratorul judiciar, PricewaterhouseCoopers, in octombrie 2012, SC “Beyler” SA a ajuns sa inregistreze creante de 115.864.765 lei, iar la masa credala s-au inscris nu mai putin de 116 creditori. Numai creditele la banci erau, in 2009, de 89.941.072 lei. Cele mai mari erau la Bancpost, in valoare de 46.941.449 lei, Piraeus Bank – 20.560.581 lei, Raiffeisen Bank SA – 15.119.640 lei. Datorii mari mai aveau de recuperat SC “CST Logistik” SRL – 12.829.200 lei, “ArcelorMittal” – 2.856.837 lei si SC “Metal Zone” SRL – 2.437.131 lei.

Iata ce se arata in decizia Curtii de Apel Galati: „Solutie: Decizia nr. 756 – Respinge ca nefondate recursurile formulate de catre creditorii-promitenti-cumparatori impotriva sentintei comerciale nr. 313/2011 a Tribunalului Galati. Admite recursurile declarate impotriva aceleiasi sentinte de catre debitoare prin administrator judiciar si de catre SC IMO II Property Investments SA Bucuresti. Modifica sentinta recurata in sensul ca respinge ca nefondate actiunile avand ca obiect perfectare vanzare-cumparare. Irevocabila”. Cu alte cuvinte, pe intelesul omului de rand, acesti oameni, care prin eforturi uriase au dat banii pentru apartamente, nu au niciun drept de proprietate asupra lor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>