Published On: mar, iun. 25th, 2013

Noua lege a malpraxisului sprijina interesele pacientilor

medici-rezidenti* Ministerul Sanatatii a lansat saptamana trecuta proiectul de lege a malpraxis-ului, potrivit caruia cazurile de malpraxis se vor rezolva, in mod obligatoriu, pe cale amiabila, in cel mult sase luni de la momentul in care pacientul semnaleaza cazul de malpraxis *

Potrivit noului proiect de lege a malpraxisului, pacientul nu va achita niciun leu si va avea acces la documentele lui medicale, pe toata durata procedurii de rezolvare a cazului de malpraxis. De asemenea, si pacientii care nu au platit contributia la Sanatate vor putea fi despagubiti, in caz de malpraxis.

Pacientul care considera ca este victima unui caz de malpraxis face o cerere de despagubire catre spitalul in care a fost mutilat. Apoi, in termen de 15 zile de la primirea cererii de despagubire de la pacientul vatamat, spitalul face un dosar medical al pacientului, pe care il va trimite societatii/societatilor de asigurare cu care are contract de asigurare de malpraxis spitalul și medicul acuzat.

Societatea de asigurari la care ajunge dosarul posibilului caz de malpraxis va alege, de comun acord cu pacientul vatamat și cu medicul acuzat, un expert care va decide daca pacientul a fost, intr-adevar, victima unui malpraxis. Acest expert este un medic cu experienta in specialitatea medicala relevanta pentru cazul investigat. Daca cele trei parti implicate, societatea de asigurari, pacientul si medicul reclamat, nu ajung la consens in privinta alegerii expertului care va decide daca e intr-adevar un caz de malpraxis, atunci expertul va fi ales prin tragere la sorti.

Indiferent de modul prin care e ales expertul, procedura selectarii acestuia nu poate depasi 30 de zile, conform proiectului de lege.

Medicul de specialitate care va decide daca intr-adevar a fost malpraxis si expertul medico-legal vor fi platiti de societatea de asigurare. Pacientul nu va plati nicio taxa pe toata durata procedurii de solutionare a cazului de malpraxis.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>