Published On: lun, iun. 3rd, 2013

Inregistrarea soiurilor de seminte traditionale va fi fara costuri suplimentare

dacian_ciolosToate soiurile traditionale de seminte care se gasesc deja pe piata pot fi inregistrate intr-un registru separat, fara a fi perceput tarif pentru micii producatori. Acestia pot sa schimbe in continuare seminte intre ei si pot inregistra soiuri noi fara nicio cheltuiala in plus.

Comisarul european Dacian Ciolos a precizat: “Am vazut in ultima perioada in presa tot felul de mesaje alarmante, care, din pacate, se bazau pe o versiune initiala de lucru a proiectului de regulament propus de catre Comisia Europeana, care a fost modificat la initiativa mea, pentru ca am vrut sa fim coerenti cu obiectivul de a da o sansa noua si micilor producatori ca sa fie prezenti pe piata. Am solicitat introducerea in acest regulament a o serie de aspecte care sa recunoasca separat partea de productie si de comercializare de seminte care este realizata de micii producatori”.

Cu alte cuvinte, toate soiurile traditionale care se regasesc pe piata vor putea fi inregistrate intr-un registru separat, fara ca micii producatori sa fie nevoiti sa scoata alti bani din buzunar. Totodata, micii producatori pot sa continue sa schimbe seminte intre ei fara nicio opreliste si pot continua sa inregistreze soiuri noi fara nicio cheltuiala suplimentara.

“Am creat, prin aceasta propunere, conditiile ca aceasta parte a productiei si comercializarii de seminte realizata de micii producatori sa poata fi realizata fara oprelisti. Acum, proiectul de regulament va merge la Consiliu si la Parlamentul European, iar lucrurile sunt spre bine, lucru de care sunt convins ca si colegul meu, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, care este responsabil de acest domeniu, integrand deja toate aceste aspecte privind micii producatori si circulatia libera a semintelor pe piata”, a zis comisarul Ciolos.

In ceea ce priveste interzicerea utilizarii neonicotinoidelor, Dacian Ciolos a precizat ca nu intra in sfera activitatii sale, dar a tinut sa sublinieze ca, in general, atunci cand Comisia Europeana ia astfel de decizii, acestea au un fundament stiintific.

“In general, CE ia decizii pe baza unor evidente stiintifice. Atunci cand exista dovezi privind impactul unor produse, oricare ar fi ele, asupra sanatatii umane sau asupra mediului, Comisia propune astfel de masuri care apoi sa fie adoptate de statele membre. Mai multe detalii nu am, pentru ca nu tine de mine”, a adaugat Dacian Ciolos.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>