Published On: mar, iun. 4th, 2013

Comisia Europeana vrea eliminarea progresiva a pescuitului excesiv

comisia-europeanaConducerea Comisiei Europene a emis un comunicat in care este mentionata starea stocurilor europene de peste, prezentand totodata si intentiile privind propunerile referitoare la posibilitatile de pescuit pentru 2014. In momentul de fata, doar 39% din stocurile de peste prezente in apele UE din nord-estul Oceanului Atlantic, care au facut obiectul unei evaluari, sunt supraexploatate, fata de 47% cate erau anul trecut si 95% in cursul anului 2005.

Politica incepe sa procure beneficii reale pentru industria pescuitului, astfel cum arata cele mai recente date privind profiturile, care indica o crestere de 40% in raport cu anul anterior.

„Aceste cifre indica faptul ca masurile responsabile in domeniul gestionarii pescuitului pot fi eficace si chiar functioneaza. Cu toate acestea, trebuie sa ne sporim eforturile pentru a pune capat pescuitului excesiv la data limita convenita. In acest scop, este necesar sa incheiem reforma politicii comune in domeniul pescuitului”, a declarat Maria Damanaki, Comisar al UE pentru afaceri maritime si pescuit, potrivit unui comunicat de presa al CE.

Prin acest document, Comisia Europeana solicita opiniile statelor membre si ale partilor interesate cu privire la stabilirea capturilor totale admisibile (TAC), a cotelor si a efortului de pescuit (zilele petrecute pe mare) pentru anul urmator. Astfel, se arata ca eforturile depuse de Comisie, in vederea eliminarii treptate a pescuitului excesiv, incep sa dea roade. Exista in prezent, in marile europene, 25 de stocuri de peste despre care se stie ca nu sunt supraexploatate, comparativ cu doar 2 stocuri cate erau in 2005.

Baza stiintifica pentru evaluarea stocurilor de peste se imbunatateste. Multumita metodelor noi introduse de Consiliul International pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), exista avize pentru inca 30 de stocuri in comparatie cu anul trecut.

Pentru anul viitor, Comisia doreste ca sectorul sa respecte avizele stiintifice. Pentru stocurile care fac obiectul planurilor de gestionare pe termen lung, nivelurile TAC si ale efortului de pescuit ar trebui sa fie stabilite in conformitate cu planurile in vigoare (o cerinta legala). Pentru celelalte stocuri de peste, care nu fac obiectul planurilor respective, nivelurile TAC ar trebui sa se bazeze pe avize stiintifice, in scopul eliminarii treptate a pescuitul excesiv pâna in 2015. In absenta avizelor, trebuie sa se aplice principiul precautiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>