Published On: joi, iun. 6th, 2013

Atentie producatori! Se depun cererile pentru animale

bivolite* In perioada 10 iunie – 15 iulie 2013 se depun cererile de plata aferente anului 2013 in cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate”, care este finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) *

Beneficiarii “Schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate” sunt crescatorii de vaci de lapte si/sau de bivolite de lapte si/sau de taurine din rase de carne si/sau metisii cu rase de carne. Solicitantii trebuie sa depuna o cerere per beneficiar pentru toate exploatatiile detinute (cu cod de exploatatie inregistrat in RNE al ANSVSA), la Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) pe a carui raza teritoriala se afla exploatatia cu cel mai mare numar de animale.

Conditii de acordare sunt: exploatatiile sunt localizate in zonele defavorizate din Romania, identificate in Anexa 4A la Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2007 – 2013; bovinele din exploatatiile pentru care beneficiarul solicita ajutor specific sunt identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor – RNE; detin registrul individual al exploatatiei, actualizat in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1760/2000; bovinele din exploatatie sunt cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, iar actiunile prevazute sunt efectuate la zi.

“Conditiile specifice se refera la fiecare categorie de animale. Astfel, pentru vacile de lapte, acestea sunt: beneficiarii sunt inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte al Serviciului de Administrare a Cotelor de Lapte din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cota de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe; solicita ajutor specific pentru un numar cuprins intre doua si 15 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar; vacile de lapte pentru care se solicita ajutor specific trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014), la adresa exploatatiei/locatiei mentionata in cerere; vacile de lapte pentru care se va solicita ajutorul specific au cel putin un produs (vitel) identificat si  inregistrat in RNE pana la termenul limita de depunere al cererilor. Ajutorul specific pentru vaci de lapte se acorda anual. Pentru bivolite de lapte, beneficiarii solicita ajutor specific pentru un efectiv de maxim 50 capete bivolite de lapte, pe beneficiar; bivolitele de lapte pentru care se solicita ajutor specific trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014) la adresa exploatatiei/locatiei mentionata in cerere; bivolitele de lapte pentru care se va solicita ajutorul specific au cel putin un produs (vitel) identificat si  inregistrat in RNE pana la termenul limita de depunere al cererilor. Ajutorul specific pentru bivolite de lapte se acorda anual.

vaciPentru taurine din rase de carne, se solicita ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete pe beneficiar, categoriile de taurine fiind vaci din rase de carne care nu au beneficiat de ajutor specific pentru categoria vaci de lapte, vaci metise cu rase de carne care nu au beneficiat de ajutor specific pentru categoria vaci de lapte, tineret mascul si/sau femel din rase de carne si/sau metisi cu rase de carne, tauri din rasa de carne. O alta conditie care se impune face referire la faptul ca beneficiarii trebuie sa detina documente oficiale care atesta rasa de carne/metisii din rasele de carne; documente care atesta  iesirile din efectiv, dupa caz. Animalele pentru care se solicita ajutor specific trebuie sa fie detinute de beneficiar cel putin o perioada de 8 luni de la data intrarii in exploatatia acestora si pana in momentul iesirii/ pana la data depunerii cererii, dupa caz (pentru taurinele de carne existente in exploatatie la data depunerii. Cererea va fi vizata de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, prin structurile sale teritoriale, pentru certificarea raselor de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala. Verificarile vor fi facute conform manualului de procedura elaborat de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie si aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Ajutorul specific pentru taurine din rase de carne se acorda o singura data pentru categoria de varsta a animalului, pentru tineretul mascul si/sau femel care are varsta de maximum 25 de luni la data iesirii din exploatatie, cuprinsa in perioada 1 august, a anului calendaristic precedent – 15 iulie, a anului in care se solicita ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului in care se solicita ajutorul specific, pentru tineretul existent in exploatatie;     anual, pentru vaci din rase de carne si pentru vaci metise cu rase de carne; o singura data in viata, pentru taurii din rase de carne din specia taurine”, ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila.

Precizam ca nerespectarea conditiilor de eligibilitate mai sus mentionate precum si nerespectarea cerințelor legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea si inregistrarea animalelor in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru agricultori in Romania poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale, in conformitate cu OMADR nr. 174/2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>