Published On: vin, mai 31st, 2013

Mecanisme de restituire accesibile

Share This
Tags

Comisia Europeana ia noi masuri pentru a ajuta statele membre sa-si recupereze bunurile din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul lor. Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, a propus sa se consolideze mecanismele de restituire de care dispun statele membre, deoarece legislatia actuala nu se dovedeste suficient de eficace atunci cand vine vorba de recuperarea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari. Modificarile vor garanta recuperarea unui numar mai mare de bunuri culturale, termenul-limita pentru cererile de restituire va fi extins, orice posesor al unui obiect care solicita despagubiri pentru returnarea obiectului va trebui sa dovedeasca faptul ca acesta nu a fost achizitionat ilegal cu buna stiinta, iar schimbul de informatii dintre autoritatile nationale in ceea ce priveste circulatia obiectelor de mare valoare culturala va fi imbunatatit. Pierderea bunurilor culturale clasificate ca „bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica” este o forma deosebit de grava de trafic ilegal de bunuri culturale. Ea priveaza cetatenii de istoria si identitatea lor si pune in pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre.

Vicepresedintele Antonio Tajani, comisarul responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Protejarea patrimoniului cultural al tuturor statelor membre este de o importanta majora pentru Uniunea Europeana. Propunerea noastra este, prin urmare, necesara pentru a consolida si mai mult eficacitatea luptei impotriva traficului ilegal de bunuri culturale. Efectul negativ asupra patrimoniilor noastre nationale reprezinta o amenintare grava la adresa protejarii originilor si a istoriei civilizatiei noastre.”

Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: „Suntem cu totii de acord in legatura cu marea valoare a patrimoniului european si cu necesitatea de a utiliza toate modalitatile disponibile pentru a-l proteja, inclusiv masurile la nivelul UE. Consider ca informatiile privind bunurile care au parasit ilegal teritoriul unei tari trebuie sa circule mai rapid si intr-un cadru mai larg si ca este necesara o cooperare mai puternica intre autoritatile responsabile din statele membre”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>