Published On: lun, mart. 18th, 2013

Ulcerul netratat se poate transforma in cancer!

Share This
Tags

*Va treziti in timpul noptii din cauza durerilor de stomac, aveti senzatia de balonare de care nu mai puteti scapa sau simtiti ca va este greata dupa fiecare masa? Este posibil sa aveti de-a face cu o criza de ulcer*

Nu va culcati pe o ureche, afectiunile de stomac nu trec fara tratament. Ulcerul gastric sau cel duodenal sunt afectiuni care se manifesta mai agresiv primavara si toamna, mai ales din cauza schimbarilor din dieta. Simptomele sunt extrem de agresive si fac din viata pacientului un adevarat cosmar, avand in vedere ca acesta poate ajunge sa aiba dureri abdominale dupa fiecare inghititura.

„Simptomatologia ulcerului este in mare parte nespecifica: durere abdominala, greata, varsaturi, eructatii, balonari. Durerea epigastrica are frecvent caracter de eroziune, «arsura», «sfredelire». Episoadele dureroase pot persista de la cateva zile, pana la cateva saptamani, in lipsa tratamentului. Durerea din ulcerul duodenal apare de regula intre 90 de minute si pana la trei ore dupa masa, deseori trezind pacientul in timpul noptii. In ulcerul gastric, durerea poate fi accentuata de ingestia de alimente”, explica dr. Luana Alexandrescu, medic primar de medicina interna – gastroenterology. Principalele cauze: hipersecretia gastrica si infectiile bacteriene. Se considera ca ulcerul rezulta dintr-un dezechilibru intre factorii agresivi precum hipersecretia de acid clorhidric sau agresiunea bacteriana reprezentata de bacilul Helicobacter pylori si factorii de protectie ai mucoasei (mucusul gastric, bicarbonatul, integritatea membranelor celulare si integritatea vascularizatiei mucoasei gastrice sau duodenale).

„Ulcerul gastric si ulcerul duodenal reprezinta afectiuni caracterizate prin factori etiopatogenici comuni si episoade de activitate simptomatice, care alterneaza cu perioade de remisiune. Din punct de vedere histopatologic, ambele localizari reprezinta intreruperi circumscrise, unice sau multiple ale continuitatii mucoasei si submucoasei gastrice sau duodenale. Incidenta maxima a ulcerului gastric este plasata in cel de-al saselea deceniu de viata, aproximativ cu 10 ani mai tarziu decat cea a ulcerului duodenal”, explica dr. Ioana Buzoianu, medic specialist medicina interna, din Clinica Gastromond.

Medicamentele si fumatul, factori declansatori

Exista si alti factori care au fost semnalati in aparitia ulcerului: factori medicamentosi (antiinflamatoriile non-steroidiene – aspirina, indometacin, ibuprofen etc. si antiinflamatoriile corticosteroidiene – prednison, dexametazona, hidrocortizon etc.), fumatul, consumul de alcool, unele afectiuni cronice, precum tumori pancreatice secretante, pancreatite cronice, ciroza hepatica. Complicatiile majore ale ulcerului gastric si duodenal sunt: hemoragia digestiva superioara, perforatia peretelui gastric sau duodenal, stenoza pilorica si cancerul gastric. In diagnosticul ulcerului, rolul primordial il detine examenul endoscopic (endoscopia digestiva superioara). Investigatia endoscopica are o acuratete diagnostica superioara fata de celelalte investigatii, permitand vizualizarea directa a leziunilor, cat si a realizarii testului rapid de depistare a Helicobacter pylori prin biopsii. Daca aveti sintomele enumerate, prezentati-va medicului de familie pentru o trimitere la o clinica de specialitate.

Comentarii

comentariu

About the Author