Published On: lun, mart. 11th, 2013

Riscurile unei operatii de liposuctie

Share This
Tags

* Pentru a scapa de grasimea de pe brate, abdomen, fese, solduri coapse si genunchi tot mai multe femei apeleaza la operatia de liposuctie, fara sa constientizeze riscurile la care se expun *

Operatia de liposuctie consta in extractia grasimii din anumite regiuni ale corpului, cum ar fi partea superioara a bratelor, solduri, coapse, abdomen, fese, fiind o tehnica de indepartare a tesuturilor adipoase nedorite.

“Trebuie retinut faptul ca liposuctia nu este o metoda de slabire, ci o metoda de remodelare.  Pacientul trebuie sa fie sanatos din punct de vedere clinic, ca la orice alta interventie chirurgicala si sa fie constient de toate riscurile pe care le presupune aceasta operatie, dar foarte important sa aiba o proiectie realista asupra rezultatului.”, a mentionat Dr. Dan Mihai Stana, chirurg estetician Clinica Efigia.

Preoperator, pacientul are datoria sa ajunga la greutatea dorita, prin sport si dieta si abia dupa trebuie sa recurga la o lipoaspiratie pentru a elimina si ultimele urme de grasime, in dorinta de a capata formele dorite. Totodata, inainte cu cel putin doua saptamani, pacientul trebuie sa intrerupa administrarea de aspirina, i se recomanda cateva sedinte de endermologie (inlaturarea posibilei celulite cu un aparat special), apoi este necesar sa fie facute o serie de analize: hemoleucograma, uree, creatinina, glicemie, timpi de coagualare a sangelui, teste hepatice, EKG.

Liposuctia este contraindicata atunci cand pacientul are boli grave de sange, dermatologice, infectioase, boli cardiovasculare cronice, diabet zaharat sau boli care afecteaza anumite zone, ca de exemplu: hernii, eventratii in zona abdominala, varice in zona gambelor sau a coapselor. {n conditiile in care tesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicata aceasta metoda de remodelare corporala chirurgicala.

Liposuctia este o interventie relativ usoara, ce dureaza intre 1 si 2 ore. {n zona adipoasa este introdusa o canula printr-o incizie de maxim sase milimetri. Aceasta canula este cuplata la un aspirator chirurgical, orificiile cu care sunt prevazute canulele permitand absorbtia grasimii. La inceput, are loc fluidizarea straturilor de grasimi prin injectarea unor substante speciale, urmand ca ulterior acestea sa fie absorbite. Manevrarea canulelor se efectueaza astfel incat printr-o singura incizie sa fie aspirata o suprafata cat mai mare.

“Dupa operatie pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatiile medicului: trebuie sa isi ia medicamentele prescrise, trebuie sa poarte un conformator (costum de liposuctie) minim 6 saptamani postoperator, trebuie sa isi respecte controalele la cateva luni, sa evite expunerea la soare si masajele agresive”, a precizat Dan Mihail Stana.

Cu toate ca aceasta interventie este una relativ usoara care dureaza intre 1 si 2 ore, exista riscul unor complicatii, dupa cum avertizeaza specialistii, de exemplu: sangerarea si acumularea de fluide la locul operatiei, riscul de infectie apare foarte rar,  dar trebuie tratat cu promptitudine; modificari de sensibilitate apar la persoanele care au avut o cantitate mare de grasime de aspirat, insa dispare dupa cateva saptamani, decolorarea pielii este temporara si dispare cu timpul.

Comentarii

comentariu

About the Author