Published On: lun, mart. 25th, 2013

EXCLUSIV: Povestea familiei Fanciotti – din Italia in portul de la Dunare

Share This
Tags

Familia Fanciotti, de origine italiana, s-a stabilit in Braila, in secolul al XIX-lea, la inceputul domniei Regelui Carol I al Romaniei, cand capitanul de corabie Marchiani a ales sa ramana pentru tot restul vietii in portul de la Dunare.

Fiul lui Marchiani, Ernesto Fanciotti, un bancher influent din Braila, s-a casatorit cu Daria, avand un fiu, Romolo.

In anul 1922, Romolo Fanciotti a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti, in acelasi an casatorindu-se, la Braila, cu Zoe Ema Ballati. Zoe era fiica pianistului Andrea Ballati si a profesoarei de canto, Ema Ballati.

Romolo era un specialist in boli genitor-urinale, fiind unul dintre cei mai importanti urologi pe care i-a avut medicina braileana. Din anul 1939 medicul a condus Serviciul de Urologie a Spitalului din Braila. Pentru o perioada, pana in anul 1925, Romolo a locuit pe str. Orientului colt cu str. Pensionatului, ca apoi, familia sa se mute intr-o casa mult mai impunatoare, de pe bulevardul Cuza. Astazi, locuinta este cunoscuta sub numele de de Casa Fanciotti.

Fiul doctorului urolog, Enrico Andrea Fanciotii s-a nascut la data de 11 februarie 1924, primind inca din copilarie o educatie muzicala si religioasa din partea mamei si a bunicilor materni.

Ciclul primar il urmeaza la Scoala romano-catolica de baieti din Braila, iar in anul 1934, Enrico se inscrie la Liceul de Baieti “Nicolae Balcescu”.

La sfarsitul verii lui 1945, armata sovietica decide ca toti cetatenii romani de origine germana si italiana, cu varsta intre 18 si 35 de ani, sa fie dusi in Uniunea Sovietica pentru a munci fortat, reconstruind ceea ce nazistii au distrus.

Indragostit inca din scoala de o tanara de origine germana, pe numele ei Germen, Enrico este distrus de despartirea care urma. Tanarul a plecat in Rusia si astfel ruptura a fost definitiva, cei doi nu s-au mai vazut niciodata.

Cand revine in Romania, Enrico, care studiase arhitectura la Facultatea “Ion Mincu” din capitala, se dedica acestei profesii, insa nu neglijeaza nici compozitia muzicala, de care era fascinat inca din copilarie. Printre realizarile arhitectonice ale braileanului se numara si sediul Postei Centrale din Ploiesti, imobil finalizat si inaugurat in anul 1958.

In perioada 1952 si 1972, Enrico a fost pianist si dirijor al Orchestrei de Muzica Usoara a Arhitectilor din Bucuresti. De asemenea, Fanciotti a fost un apropiat al arhitectului si regizorului Liviu Ciulei.

In Cimitirul Catolic din Braila se afla cavoul familiei Fanciotti, unde este inmormantat si Enrico, compositor, architect, pianist, textier si dirijor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Felicitari pentru aceasta fila de istorie a Brailei, putin cunoscuta de majoritatea brailenilor! Continuati!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>