Published On: mie, feb. 20th, 2013

EXCLUSIV IN ROMANIA: Povestea barbatului care a “plasat-o” Regelui Carol al-II-lea pe celebra Elena Lupescu

Share This
Tags

* Tudor Posmantir, un evreu din Braila, a fost unul dintre pionierii filmului documentar romanesc, iar laboratorul sau cinematografic din orasul de la Dunare ascundea o afacere cu filme obscene si o retea de prostitutie care ajungea pana la Regele Romaniei *

Nascut pe 4 iulie 1893, Tudor Posmantir urmeaza un stagiu de practica la studiourile celebrei companii de film UFA din Germania, iar apoi se intoarce in locul natal, unde infiinteaza un laborator de productie cinematografica, extrem de bine utilat pentru acele vremuri. Societatea “Lumina” se ocupa, oficial, cu titrarea filmelor in limba romana si perforarea acestora. Insa, evreul realiza si albume foto cu prostituatele brailence, in vederea promovarii acestora in randul burgheziei din oras.

In timpul Primului Razboi Mondial, in anul 1916, cand trupele germane au ocupat Bucurestiul, Posmantir si-a trimis aparatura, printre care si doua aparate de filmat “Debrie”, la Barlad si apoi la Iasi, iar el se inroleaza in armata. Dupa ce activeaza o scurta perioada la Directia Generala a Aviatiei, fotograful este transferat la Marele Cartier General de la Iasi, unde isi pune la dispozitia Armatei Romane camerele de filmat. Incepe sa lucreze in cadrul Serviciului Fotografic si Cinematografic al Armatei, cu gradul de caporal, alaturi de alti operatori, printre care Constantin Ivanovici si Gheorghe Ionescu.

Tanarul din Braila a filmat evenimentele cele mai importante din timpul razboiului, fiind printre primii realizatori de documentare din Romania.

Este de amintit si filmarea realizata de Posmantir la Braila, in 1914, cu ocazia vizitei in oras a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta.

* Tanarul evreu si Carol al-II-lea *

Dupa incheierea conflagratiei mondiale, Tudor ajunge in Bucuresti, angajandu-se ca operator cinematografic la Fundatia Culturala “Principele Carol”, de unde ajunge in cercul de apropiati al Principelui Mostenitor Carol, viitorul rege Carol al-II-lea, participand impreuna cu acesta la numeroase petreceri si orgii.

In 1920, Posmantir il insoteste pe Principele Carol intr-o calatorie in jurul lumii, vizitand Grecia, Egiptul, India, Japonia, Hawaii si SUA, unde realizeaza si un film documentar, numit “Peste mari si tari”. Carol este trimis in acest sejur de catre Regele Ferdinand, pentru ca acesta sa o uite pe Zizi Lambrino si pentru ca scandalul amoros care a zguduit din temelii Casa Regala sa se stinga.

In aceea perioada, regizorul de origine evreiasca ii “plasa” viitorului rege, dar si protipendadei bucurestene, femei de moravuri usoare, fiind cunoscut apetitul sexual al lui Carol.

Dupa un conflict aprins cu profesorul Gheorghe Dumitrescu Mugur, directorul Fundatiei “Carol”, Posmantir este demis, prilej pentru a-si consolida reteaua de prostitutie, mascata de diverse studiouri foto.

* Elena Lupescu si pozele nud *

In anul 1924, in gradina cinematografului “Clasic”, mai cunoscut sub numele de “Capitol”, din Bucuresti, are loc premiera filmului “Nibelungs”, eveniment organizat de Tudor Posmantir, la care participa Regele Ferdinand, Regina Maria si Principele Carol. Cu aceasta ocazie, evreul o prezinta vechiului sau amic, Carol, pe Elena Lupescu, o tanara casatorita cu maiorul Ion Tampeanu, insa cunoscuta pentru numeroasele sale aventuri extraconjugale. La acea data principele era casatorit cu Principesa Elena a Greciei si Danemarcei, mama Regelui Mihai I. Astfel, incepe tumultoasa relatie dintre Carol si Elena, femeia ce va fi cunoscuta ca “stapana unui rege”, “regele playboy”.

Serviciul de Informatii din acea perioada, Siguranta, il avea sub urmarire pe regizor, suspectandu-l ca se folosea de propria retea de prostituate pentru a intra in posesia de informatii de la clientii din lumea politica si economica. Tot in documentele Sigurantei se gasesc mentiuni cu privire la o “relatie intima” intre evreul din Braila si Elena Lupescu, probabil cea mai celebra amanta din istoria Romaniei.

Dupa intalnirea de la cinematograful bucurestean, Tudor inlesneste mai multe intalniri intre Carol si Elena, la Cinematograful “Palace”, aflat la parterul Palace Hotel din Bucuresti, dar si in numeroase orase din tara.

Toata aceasta poveste, care a scandalizat societatea, culmineaza cu renuntarea la tron a lui Carol, in favoarea fiului sau minor Mihai. Principele paraseste Romania, impreuna cu amanta sa. Carol se intoarce in 1930 in tara, fiind proclamat rege si exiland-o pe sotia sa, Regina-mama Elena. Odata cu acest eveniment, influenta Elenei Lupescu asupra lui Carol al-II-lea atinge apogeul.

Tudor Posmantir devine regizorul oficial al Casei Regale-seful Regiei Cinematografice, realizand numeroase filme de propaganda pentru Carol al-II-lea.

Elena Lupescu a fost si ea, la inceputul relatiei cu Posmantir, model pentru albumele foto nud, realizate de fotograf. Fotografiile amantei lui Carol, au fost recuperate de rege, la sfarsitul anilor ’30 din Franta, prin intermediul serviciilor secrete romanesti, platindu-se sume imense de bani pentru evitarea aparitiei in presa occidentala a acestora. Posmantir moare in anul 1982.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>